Info

U Federaciji BiH u četvrtak isplata penzija i jednokratne pomoći za juli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U skladu sa Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec juli bit će isplaćene u četvrtak, 5. augusta, preko Jedinstvenog računa trezora FBiH.

Temeljem odluke Vlade Federacije BiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao potpore penzionerima u FBIH, svim korisnicima penzija Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) koji su rezidenti BiH, uz julsku penziju će biti isplaćen i jednokratni novčani iznos, saopćeno je iz zavoda.

Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove odluke na snagu. Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije i zajamčenu penziju (478,91 marku), a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Najniža penzija iznosi 382,18 maraka, zajamčena 478,91, a najviša 2.174,48 maraka. Penziju za mjesec juli primit će 425.962 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 363.310 penzionera.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli iznose oko 233 miliona maraka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno