Info

U Federaciji BiH 11. juli proglašen danom žalosti

U Federaciji BiH 11. juli proglašen danom žalosti – Danom žalosti izražava se saučešće i saosjećanje s porodicama žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Vlada entiteta Federacije Bosne i Hercegovine je u četvrtak donijela Odluku o proglašenju 11. jula 2020. godine danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave države Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Počinjeni najteži zločini

Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje danu žalosti.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

Danom žalosti izražava se saučešće i saosjećanje s porodicama žrtava genocida u Srebrenici te sjećanje na ovaj tragični događaj, saopćeno je nakon sjednice Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem