Info

U FBiH za liječenje melanoma u tri godine izdvojeno 25 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Samo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOiR) Federacije BiH izdvojio je čak 25 miliona konvertibilnih maraka u tri godine za liječenje oboljelih od melanoma, piše Večernji list BiH.

Upozoravaju kako se broj oboljelih u ovom bh. entitetu konstantno povećava, a najveći broj liječenih zabilježen je prošle godine.

Porast broja oboljelih

U povodu Euromelanoma dana održan je sastanak predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i Udruge oboljelih od melanoma Federacije BiH, gdje je tema bila rad Zavoda, ali i porast broja oboljelih od ove opasne bolesti, kao i važnost prevencije te ranog otkrivanja. Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH posredstvom Federalnog fonda solidarnosti osigurava sredstva za korištenje lijekova za liječenje metastatskog melanoma.

Od početka dostupnosti terapije u Federaciji BiH 2018. godine pa do danas ZZOiR je izdvojio 25 miliona konvertibilnih maraka za liječenje 191 pacijenta. Te činjenice potvrđuju veliki iskorak u odnosu na prvobitna traženja Udruge – rečeno je na navedenom sastanku. Istaknuto je kako je broj oboljelih od melanoma u stalnom porastu, a najveći broj liječenih u Federaciji BiH zabilježen je 2021. godine, kada je na terapije za oboljele od te bolesti utrošeno 11 miliona konvertibilnih maraka. Riječ je o savremenoj terapiji koja u mnogim slučajevima dovodi i do izlječenja.

Kontinuirano se zalažemo kod nadležnih za povećanje sredstava kako bismo mogli što bolje odgovoriti na svakim danom veće potrebe. Ovom prilikom želimo naglasiti potrebu da svi zajedno radimo na prevenciji i ranom otkrivanju melanoma kako bi liječenje počelo pravodobno uz dostupnu terapiju, a sukladno smjernicama za liječenje oboljelih od melanoma jer je upravo rano otkrivanje u velikom broju slučajeva ključno za spašavanje života – navela je doc. dr. sc. Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, prilikom navedenog sastanka. Inače, učestalost javljanja raka kože, melanoma i nemelanomskih malignih tumora u porastu je posljednjih 30 godina svugdje u svijetu.

Obolijevaju i mlađi

Procjena je da od malignog melanoma godišnje obole oko 54.000 osoba u Europi i 130.000 u svijetu. Svake godine oko 37.000 osoba širomk planeta umre od malignog melanoma. Broj novih slučajeva raste od tri do sedam posto svake godine. Od 2011. do 2019. godine u FBiH registrirano je 250 pacijenata s dijagnosticiranim metastatskim melanomom.

Polovina je mlađa od 40 godina, a prosječan vijek tih pacijenata je deset mjeseci. Iz Udruge oboljelih od melanoma FBiH skreću pozornost građanima na štetno djelovanje UV zraka koje su uzrok melanoma.

Skrećemo pozornost stanovništvu da izbjegava prekomjerno izlaganje UV zrakama, kao i da se redovito kontrolira, osobito rizične skupine – ljudi svijetle puti, oni koji imaju crvenu kosu i pjege po koži. Tim ljudima, kao i onima koji su u porodici imali oboljele, skreće se pozornost da se samopregledom kontroliraju svaka dva, tri mjeseca, ali i da jednom godišnje posjete liječnika porodične medicine. Posebnu opasnost za pojavu ove bolesti predstavlja korištenje solarija.

Autor: HAYAT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno