Biznis

U FBiH predložen zakon, povećanje kazni za prekršitelje pravila o kontroli cijena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedan od novopredloženih zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine najavljuje povećanje kazni za prekršitelje pravila o kontroli cijena.

Za 3. mart je sazvana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i taj zakon je u vrhu najavljenog dnevnog reda. Da bi stupio na snagu, preduslov je kao i kod svakog drugog zakona, da ga odobre oba doma Parlamenta Federacije BiH na zasebnim sjednicama, a zasad nije poznato kad bi mogao biti tema i u Domu naroda.

Puni službeni naziv akta je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena i predložila ga je Federalna vlada. Upućujući ga u proceduru, inicirala je da se Parlament izjasni po skraćenom postupku.

Vlada je u ulozi predlagača obrazložila da su posljednje izmjene zakonodavstva u oblasti kontrole cijena u Federaciji izvršene 2008. godine te je predložila nove sankcije imajući u vidu, kako je navela,  da su u sadašnjem zakonu propisane relativno niske kazne koje stoga ne mogu biti u funkciji preveniranja prekršaja niti imati potrebni represivni učinak na prekršitelje. Vlada smatra da su novopredložene izmjene kaznenih odredbi primjerene i opravdane.

“Odredbom člana 1. vrši se izmjena člana 14. Zakona o kontroli cijena na način da se mijenja visina kazni u slučaju kada se pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu, kao i fizičko lice, ne pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena. Predloženim izmjenama, za prekršaj iz člana 14. Zakona o kontroli cijena , pravno lice bi trebalo plaćati 6.000,00 KM umjesto dosadasnjih 1.000,00 KM, a gornja granica umjesto dosadašnjih 10.000,00 KM iznosila bi 30.000,00 KM. Odgovorno lice u pravnom licu, umjesto dosadašnjih 250,00KM bi trebalo platiti 1.000,00 KM, a gornja granica bi umjesto 2.500,00 KM iznosila 3.000,00 KM. Donja granica za fizičko lice bi umjesto dosadašnjih 500,00 KM iznosila  1.000,00 KM, a gornja 2.000,00 KM”, predložila je Vlada.

Termin ‘fizičko lice’ u ovim odredbama odnosi se npr. na trgovce radnji ili one izvan prodavnica, čija djelatnost nije, kao kod pravnih lica, registrovana sudski, ali jeste rješenjima nadležnih općinskih ili gradskih organa.

Odredbom člana 2. novopredloženog akta inicirana je i izmjena člana 17. sadašnjeg Zakona o kontroli cijena, odnosno povećan je početni iznos kazni za prekršaj pravnom licu ako ne utvrdi pravila ili ako se ne pridržava pravila o formiranju cijena niti istaknute cijene na proizvodu te ako u određenom roku ne dostavi obavještenje o promjeni cijena i marži.

“Mjere neposredne kontrole cijena, koje su propisane zakonom o kontroli cijena, od izuzetne su važnosti za funkcionisanje države, posebno u vrijeme elementarnih nepogoda, nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva, poremećaja u globalnim lancima snabdijevanja, proglašenja stanja nesreće (pandemije) itd. lstičemo da je posljednja izmjena Zakona o kontroli cijena bila 2008. godine i zbog inflatornih kretanja značajno je umanjen preventivni i represivni učinak postojećih propisanih kazni za prekršitelje”, navela je također Vlada obrazlažući razloge za predlaganje novog zakona odnosno izmjena sadašnjeg.

Slijedom svega što je konstatovala, Vlada zaključuje da problem niskih novčanih kazni može biti prevladan novim zakonom, u ovom slučaju predloženim Parlamentu na izjašnjavanje po skraćenom postupku.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno