Info

U FBiH do 2.500 prijava godišnje za nasilje u porodici

U FBiH do 2.500 prijava godišnje za nasilje u porodici – U Federaciji BiH godišnje bude prijavljeno između 2.000 i 2.500 slučajeva nasilja u porodici, a žrtve su najčešće žene, rečeno je danas u Travniku, tokom zaključivanja Protokola o međusobnoj saradnji u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici.

– Nažalost, tek jedna trećina prijavljenih slučajeva bude završena do kraja, pružanjem pomoći žrtvama i kažnjavanjem počinitelja, dok veliki broj ostane na prijavi i ništa se dalje ne događa. Žrtve su u većini slučajeva žene, ali često i djeca, te starije osobe koje su izložene nasilju od svoje djece i unuka – kazala je novinarima projektna koordinatorica u Geneder centru Federacije BiH Fatima Bećirović.

Bećirović je istaknula kako su Protokol, kojeg su potpisali predstavnici škola, policije te općinskih centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje, kao i formiranje općinskog multisektorskog tima, veoma značajni faktori u borbi protiv nasilje, jer jasno definiraju ulogu svake institucije u lancu pružanja pomoći žrtvama.

– Problem nasilja u porodici vrlo je složen i ne možemo očekivati od jedne institucije da ga sama riješi. Međutim, ukoliko se uveže više njih i svaka pruži svoj maksimum, onda možemo očekivati mnogo bolje rješavanje ovih slučajeva – dodala je.

Direktor Centra za socijalni rad Općine Travnik Bojan Domić ocijenio je kako će potpisani Protokol doprinijeti da društvo efikasnije odgovori na pojavu nasilja u porodici.

– Iako je povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, ova pojava je i dalje često skrivena između četiri zida. Protokol će nam omogućiti da efikasnije djelujemo na zbrinjavanju žrtava i kažnjavanju nasilnika, te, nadamo se, i na smanjenu broja slučajeva nasilja u porodici – istaknuo je Domić.

(Vijesti.ba / FENA)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem