Info

BiH na novoj migrantskoj ruti ka EU

BiH na novoj migrantskoj ruti ka EU – Međunarodni je dan migranata. U BiH je tokom 2017. godine Granična policija BiH u pokušaju ilegalnog ulaska u zemlju otkrila 651 osobu.

U odnosu na prošlu povećanje iznosi 380 posto, a najviše ih dolazi novom rutom iz Grčke, preko Albanije i Crne Gore. S obzirom na povećan broj, BiH je, kako to upozoravaju zvaničnici, u opasnosti od nedostatka kapaciteta za njihov smještaj.

Povećanje broja migranata koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu od oko 300 posto zabrinjavajući je trend koji govori o uspostavi nove rute kojom se migranti nastoje dokopati Zapadne Evrope.

Nakon što je takozvana Balkanska ruta, koja je išla preko Srbije, zvanično zatvorena, iako nezvanično još uvijek funkcioniše, migranti iz Grčke su preko Albanije uspjeli ući u Crnu Goru, u kojoj se prema podacima Granične policije nalazi veliki broj tražilaca azila, kaže glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković.

“Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritoriju BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak na prostor EU. Na prostoru istočne Hercegovine u 88 slučajeva u 2017. godini otkriveno je 256 ilegalnih migranata koji su pokušali ili u BiH ušli iz Crne Gore. Prilikom ulaska u BiH ilegalni migranti načešće se kreću pješice zaobilazeći granične prijelaze”, navodi Dujković.

Pripadnici Granične policije migrante su otkrivali i u tovarnom prostoru kamiona, te u čamcima kojima su prelazili preko Drine. Ukupan broj osoba koje su uhvaćene u pokušaju ilegalnog ulaska u zemlju je 651 osoba.

“U najvećem broju otkriveni su državljani Alžira, Pakistana, Afganistana, Turske, Libije, Sirije, Maroka, Albanije, te 95 osoba sa područja Kosova. Najnoviji slučajevi evidentirani su na području Trebinja, Bileće i Višegrada”, kaže Dujković.

Također je zabilježen i veći broj državljana Turske koji, koristeći bezvizni režim koji BiH ima s tom zemljom, nastoje otići u EU. Najveći broj ilegalnih pokušaja izlaska iz BiH zabilježen je na području Bihaća i Velike Kladuše.

Iza velikog priliva izbjeglica u oblasti istočne Hercegovine krije se mnogo veći problem, upozorava direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

“U posljednjih 15 dana nam migranti izjavljuju da ih čak legalni pripadnici institucija dovoze na granične prelaze i šalju u BiH. To smo imali u tri navrata iz Hrvatske, a sa prostora Crne Gore u puno, puno navrata. Trenutno je snijeg, znate i kakva je granica s Crnom Gorom, a odjednom vam se pojavi 20 migranata koji su mogli doći iz dva, tri pravca i oni su nam rekli da su ih doveli legalni organi, odnosno da ih dovlači granična policija. Kažu im ‘tamo vam je BiH i tamo ćete ići’. Mi to sigurno nećemo dozvoliti”, upozorava Ujić.

Readmisijom, kako kaže Ujić, Albanija nije primila niti jednog migranta iz Crne Gore, čime se problem dodatno komplikuje.

Tokom 2013 godine zabilježen je ilegalni ulazak 228 migranata, 2014. 189, a 2015. godine 175. Također je zabilježeno 48 pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH u pravcu Hrvatske. Prošle godine bilo ih je 218.

Ilustrujući koliko je stanje postalo ozbiljno, nadležni ističu podatak da su samo u prvih 15 dana decembra otkrivene 103 osobe. Ujić za RSE kaže kako je ovaj trend zabrinjavajući i sa aspekta kapaciteta.

“BiH nema ogromne kapacitete, Imamo Imigrancioni centar kapaciteta oko stotinu mjesta i azilantski centar, koji je prema informacijama koje imam, također pun”, navodi Ujić.

Kako se BiH ne bi dovela u situaciju da postane tranzitna zemlja, kakva je svojevremeno bila Srbija, bh. institucije apeluju da će BiH morati uskoro da riješi problem koji ima s Crnom Gorom.

Dženana Halimović
slobodnaevropa.org

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem