Ostali sportovi

U Bihaću u toku 21. kadetsko i juniorsko Prvenstvo BiH u šahu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Šahovske unije BiH, tehničkoj organizaciji Šahovskog saveza Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona, te u suorganizaciji ŠK Bihać, od 01. do. 04. jula održava se 21. kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu. Domaćin je grad na Uni, Bihać, a Prvenstvo će trajati ukupno četiri dana.

Na prvenstvu nastupa 80 takmičara iz 22 bh. grada na 64 šahovska polja ovih dana će se boriti za titulu državnog prvaka u šahu i plasman na Evropsko, odnosno Svjetsko prvenstvo.

Na prvenstvu nastupa i šest mladih zeničkih šahista i to pet iz ŠK Čelik i jedno iz ŠK Napredak.

Iz ŠK Čelik nastupaju Lamija Hatibović (Ž-10), Adna Kos (Ž-18), Elma Kos (Ž-20), Nermin Hatibović (M-12) i Nedim Šestić (M-20), a iz ŠK Napredak Adna Agičević  (Ž-18).

Pored toga, glavni sudija na turniru je Zeničanin, IA Sejfudin Miskić.

Takmičenje je organizovano u skupini ili grupe starosne dobi do 8 godina, od 8 do 10, od 10 do 12, od 12 do 14, od 14 do 16 i od 16 do 18 u kadetskoj kategoriji, u juniorskoj ili omladinskoj kategoriji od 18 do 20 godina u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Državno prvenstvo u ,šahu osim što doprinosi razvijanju sporta kao sastavnom dijelu kulture, itekako je bitan kao razvojni faktor za turizam i napredak Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Direktor turnira je Edo Duraković, glavni sudija IA Sejfudin Miskić iz Zenice.

Prvoplasirani u svim konkurencijama dobijaju pehar, a po tri prvoplasirana igrača u svim kategorijama dobijaju diplome i medalje. Po dva prvoplasirana stiču pravo nastupa na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Kod juniora i juniorki prvoplasirani stiče pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu.

-U prostoru za igru strogo će se poštovati naredbe Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Kriznog štaba Federacije BiH i Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona vezane za epidemiju COVID-19 -, stoji u Raspisu ovog prvenstva.

E.Imamović

Foto sa otvaranja



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno