Biznis

U BiH za pet mjeseci uloženo oko 400 miliona KM stranih investicija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U BiH za pet mjeseci uloženo oko 400 miliona KM stranih investicija – Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici raspravljalo je o prijedlozima zakona o osiguranju depozita, te o radu u državnim institucijama, koji bi, kako je predsjedavajući Denis Zvizdić kazao novinarima, nakon što ministarstva i Ured za zakonodavstvo daju mišljenja, trebali biti usvojeni na narednoj sjednici i upućeni u parlamentarnu proceduru.

Istakao je da je na prijedlog Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita unaprijeđen tekst prijedloga zakona, u odnosu na tekst koji je ranije bio pred članovima Parlamentarne skupštine BiH.

U vezi s izmjenama Zakona o akcizama rekao je da je tekst kojeg je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje isti kao i onaj koji se ranije nalazio u parlamentarnoj proceduri.

“Tim tekstom moramo osigurati da se sav prikupljeni novac usmjeri za gradnju autoputeva i puteva, da ne odlazi u budžete, a parlamentarcima ćemo morati precizno objasniti kako će taj novac biti potrošen”, naveo je Zvizdić.

Također, naglasio je, komentirajući zaključke današnje sjednice Vijeća ministara BiH, da je u BiH za prvih pet mjeseci uloženo oko 400 miliona KM stranih investicija, što predstavlja povećanje za 66 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Komentirao je i izgradnju brze ceste Sarajevo – Beograd podsjećajući da turski partneri u ovom projektu zahtijevaju da BiH i Srbija izađu s jedinstvenim prijedlogom trase.

“Problem je u tome što, kad iz FBiH predlože neku trasu, iz RS-a stiže drugi prijedlog, samo da ne bi bilo onako kako predlaže FBiH. Turska jeste zainteresovana da učestvuje u realizaciji jednog važnog projekta koji bi povezao Beograd i Sarajevo, ali od BiH i Srbije očekuje se da se dogovori jedinstvena trasa i da se ta jedinstvena trasa prezentira turskoj strani”, naglasio je Zvizdić.

Najavio je da će ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko održati sastanak s entitetskim resornim ministrima na kojem će se pokušati dogovoriti o jedinstvenoj trasi kroz BiH.

Vijeće ministara BiH danas je razmatralo i informaciju o odluci Međunarodnog arbitražnog suda prema kojoj BiH Strabagu zbog slučaja mosta na Svilaju mora isplatiti odštetu od 910.000 eura. Vijeće ministara BiH je donijelo i zaključak kojim se od resornog ministarstva traži detaljna informacija o tome zašto je uopće došlo do arbitraže, te zašto se s Strabagom nije uspjela postići vansudska nagodba.

Također, Vijeće ministara BiH je raspravljalo i o odgovorima na Upitnik Evropske komisije, a Zvizdić je naveo da je pripremljeno gotovo 50 posto odgovora koje će za nekoliko dana tim za prevođenje početi prevoditi.

Naveo je da su definirani odgovori na 17 poglavlja iz Upitnika, što je između 6.000 i 7.000 odgovora. Dodao je da je više od 95 posto odgovora usaglašeno, ali da je oko 50 posto verificirano.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno