Biznis

Bh. kompanije sve više koriste mogućnosti slobodnog tržišta energije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. kompanije sve više koriste mogućnosti slobodnog tržišta energije – Električna energija jedan je od najvećih troškova u radu bilo kojeg poduzeća pa samim time njena cijena ima veliki utjecaj na konkurentnost kompanija, naveo je danas na otvaranju foruma “BiH i svjetski trendovi u oblasti električne energije” veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

Istaknuo je da je u BiH od 2015. na snazi liberalizacija tržišta električne energije te da sve više potrošača, kompanija, koriste mogućnosti kupovine električne energije po konkurentnim cijenama.

Tako podaci Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) pokazuju da je 86 kompanija u BiH nakon nakon uvođenja liberalizacije tržišta promijenilo opskrbljivača.

Mirsad Šabanović iz kompanije ASA Energija, koje nabavlja električnu energiju za članice ASA Grupacije, smatra da ono što je izvjesno je da ćemo za nekoliko narednih godina svi mi kupovati struju na tržištu energije, te da potrebno da kompanije znaju kada ju je najbolje vrijeme za to.

Navodi da na slobodnom tržištu cijena mijenja iz minute u minutu te da je potrebno da kompanije znaju koliko im je potrebno energije za njihovu djelatnost te da odrede svoju kupovnu strategiju.

Smatra da je poželjno da se o kupovini novih količina struje ne odlučuju mjesec dana prije isteka trenutnog ugovora nego da u to uđu planski i dosta ranije kako ne bi došli u situaciju da moraju električnu energiju kupovati po visokim cijenama.

Admir Softić, savjetnik u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazao da je naša zemlja potpisnik ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice i da je samim time u obvezi ispuniti određene zahtjeve ove oblasti. Navodi da je BiH u Berlinskom procesu potpisala mapu puta za implementaciju određenih obveza koje se tiču uspostave organiziranog tržišta u BiH.

U ožujku/ martu 2017. godine Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o ovoj mapi puta i zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i druge subjekte u energetskom sektoru da rade na implementaciji ove mape.

Po njegovim riječima, ta mapa puta bi trebala stvoriti pretpostavke da do kraja 2018. godine imamo uspostavljeno, organizirano tržište električne energije.

Izvršni direktor grupacije Alfa Energy Damir Ahmović je kazao da iako postoji niz izazova u oblasti liberalizacije tržišta električne energije u BiH te da bi se oni s vremenom trebali riješiti. Naveo je da je i Europi to bio dug proces, a da je on u BiH još u začetku.

Dodaje da na slobodnom tržištu potrošač taj koji igra glavu ulogu i kao takav treba da snosi svu odgovornost za svoje odluke. Navodi da su, u skladu sa svojom vizijom, organizirali današnji forum koji je informativno-edukativnog karaktera, te da bi predočili komercijalnim kupcima u BiH sve opcije koje imaju vezano za ovu problematiku.

Ahmović kaže da je konačni cilj menadžment, kontrola i smanjenje troškova koje komercijalni klijenti odvajaju za energente.

Kenan Hadžić, direktor nabavke i upravljanja troškovima Raiffeisen Bank, je naveo da su prošle godine potpisali ugovor s Alfa Energy Group i da su pored optimizacije troškova sa svojim aktivnostima podigli energetsku efikasnost te smanjili potrošnju što je u konačnici, navodi, dovelo do smanjenja njihovih troškova.

D.K.
akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno