Info

U BiH se troši 420 sati na plaćanje poreza

U BiH se troši 420 sati na plaćanje poreza
U BiH se troši 420 sati na plaćanje poreza

U BiH se troši 420 sati na plaćanje poreza- Bosna i Hercegovina je rangirana na 154. mjesto od 189. zemalja po složenosti plaćanja poreza, navodi se u izvješću Svjetske banke i savjetodavne kompanije PriceWaterhouseCoopers posvećenom poreznim sustavima, izvještava Indikator.ba.

Naša zemlja ima ukupnu poreznu stopu od 23,3 posto. Porez u BiH godišnje se plaća 45 puta, a naša poduzeća u prosjeku troše 420 sati godišnje na pripremanje poreznih uplata.

Prema ovom izvješću dobit se u BiH oporezuje sa 7,2 posto, rad sa 13,5 posto, a na druge poreze otpada 2,6 posto.

Bosna i Hercegovina u segmentu poreza zaostaje za zemljama u regiji.

U Makedoniji koja je rangirana kao sedma na globalnoj listi, porezno opterećenje iznosi 12,3 posto, na pripremanje poreznih uplata se troši 119 sati i obavlja se samo 7 plaćanja godišnje.

Hrvatska je rangirana na 38. mjestu sa 20 posto ukupnog poreznog opterećenja, a poduzeća u ovoj zemlji troše 206 sati na plaćanja, koja obavljaju 19 puta godišnje.

Od Hrvatske je bolje rangirana Slovenija na 35. mjestu, a plaćanje poreza ovdje oduzima 245 sati. Porezno opterećenje je 31 posto, a porez se plaća 10 puta godišnje.

Crna Gora je na 64 mjestu (314 sati za plaćanje, 17 puta godišnje, opterećenje 21,6 posto), dok je Srbija na 143. mjestu (244 sati, 42 puta godišnje, ukupni porezi 39,7 posto).

U Kataru, koji je prvorangirani na listi, porez se plaća 4 puta godišnje, na pripremu uplata se troši 41 sat, a ukupni porezi iznose svega 11,3 posto.

Bolivija je posljednje rangirana, 189., a u ovoj zemlji porezi ukupno iznose 83,7 posto, na pripremu plaćanja troši se 1.025 sati, a porez se plaća 42 puta godišnje.

Među zemlje sa neobičnom statistikom spada Argentina gdje ukupni porezi iznose 137,4 posto!

U ovoj zemlji oporezuju se prodaja, osiguranja, bankovni transferi, zemljište, zgrade, vozni park…

Još gori su Komori, arhipelag u istočnoj Africi, gdje porezna stopa iznosi 216,5 posto!

Objavljeno izvješće PwC-a i Grupe Svjetske banke je deseti po redu, a obuhvaća 189 ekonomija širom svijeta.

Od prvog izdanja o plaćanju poreza, a posebno nakon globalne financijske krize, medije, javnost i mnoge političare sve više zanima kako međunarodni porezni sustavi rade.

Studija se zasniva na bazi podataka koja pruža jedinstven uvid kako Vlade širom svijeta oporezuju tvrtke, kao i mehanizme kojima se porezi nameću. Dok je u posljednjih nekoliko godina naglasak bio na porezu na dobit, ne smije se zaboraviti da se većina poreznih prihoda i većina vremena troši na ostale poreze i plaćanja, o kojima izvješće pruža široki pregled.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem