Info

U BiH se 2018. za medije isplatilo 30,8 miliona KM, najviše javnim medijima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U BiH se 2018. za medije isplatilo 30,8 miliona KM, najviše javnim medijima – Tokom prošle godine svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini izdvojili su oko 30,8 miliona KM iz budžeta za finansiranje medija, a najveći dio otišao je javnim televizijama i radio stanicama, objavio je u petak u svom izvještaju Transparency International u BiH (TIBiH).

Ukupna cifra za finansiranje medija dostiže skoro polovicu marketinškog tržišta u BiH i veća je 44 posto od iznosa koji se izdvajao 2014. godine. Od tada do danas za medije je potrošeno više od 140 miliona KM, a iznos tog novca rapidno se povećavao iz godine u godinu, pokazalo je istraživanje koje je proveo Transparency.

Istovremeno, dostupni finansijski izvještaji pokazuju da se udio vlastitih prihoda većine javnih medija značajno smanjuje, a zbog sve veće finansijske ovisnosti od budžetskih subvencija ozbiljno je ugrožena i njihova uređivačka neovisnost.

Javni mediji, navode iz Transpancya, trebali bi biti u službi javnosti, ali su sve češće na meti sankcija regulatornih organa zbog pristranog izvještavanja i promocije političkih interesa vladajućih struktura. To je potvrdio i izvještaj o provedenim izborima OSCE-a, gdje se upozorava da bi društveni mediji u izbornom razdoblju trebali omogućiti jednak pristup svim kandidatima, jer političari na vlasti imaju povlašten tretman.

Novinarska udruženja upozoravaju na sve veće političke pritiske na uređivačku politiku, a ima i primjera gdje je vlast kadrovska rješenja i način izvještavanja uvjetovala isplatom budžetskih sredstava.

U Bosni i Hercegovini postoje tri javna emitera, dvije novinske agencije i 81 medij u vlasništvu kantona, opština i gradova. Troškovi njihovog rada drastično rastu iz godine u godinu, a osim plata i nagomilanih dugova iz džepa poreskih obveznika, sve češće se plaćaju loše poslovne odluke, presude za klevetu i kazne za kršenje medijskog kodeksa.

Cjelokupno istraživanje pročitajte OVDJE.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno