Info

U BiH najčešće “pucaju” tinejdžerski brakovi

Sklopljeno 3,66 posto više brakova nego lani, a broj razvoda veći čak za 9,27 posto
Sklopljeno 3,66 posto više brakova nego lani, a broj razvoda veći čak za 9,27 posto
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U BiH najčešće “pucaju” tinejdžerski brakovi- Podaci Agencije za statistiku BiH u prvih šest mjeseci ove godine govore da je u našoj državi sklopljeno ukupno 8.073 brakova, što je u poređenju s prvih šest mjeseci lani povećanje za 3,66 posto. U isto vrijeme razveden je 931 brak, što predstavlja povećanje od 9,27 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

Statistički podaci mogu zavarati, ali činjenica je da oni već duži niz godina ukazuju na tendenciju smanjenja broja novih brakova, a sve više brakorazvodnih parnica u nadležnim bh. sudovima.

Nove odredbe

U postratnom periodu na području BiH zabilježeno je da se godišnje razvede i do 2.000 brakova. U 2014. taj broj iznosio je 1.655, što je u odnosu na 2013. godinu povećanje za 2,92 posto.

Kao razlog pokretanja brakorazvodne parnice parovi najčešće navode razlike u pogledima na bračne uloge, nedostatak ili gubitak emocija prema bračnom partneru, paralelne veze, ali i probleme finansijske prirode. Također, ovisnost, kockanje ili nasilje neminovno vode ka brakolomstvu.

Tuzlanski advokat Azur Prnjavorac navodi kako tužbu za razvod braka mogu podnijeti oba bračna partnera, što prije aprila 2014. godine nije bilo moguće.

– Porodični zakon FBiH zabranjivao je muškarcima da podnesu tužbu za razvod braka ako njihovo dijete nije napunilo tri godine života. Ustavni sud FBiH takvo zakonsko rješenje ocijenio je diskriminatorskim, a nakon izmjena i dopuna Porodičnog zakona FBiH od aprila 2014. godine i muškarcu je, kao i ženi, omogućeno da bez bilo kakvih vremenskih ograničenja podnese tužbu za razvod braka – pojašnjava advokat Azur Prnjavorac.

Nadležni sud brak može razvesti na osnovu zahtjeva za sporazumni razvod i to ako je od sklapanja braka proteklo najmanje šest mjeseci, ako postoji sporazum bračnih partnera sklopljen u postupku posredovanja u vezi maloljetne djece, ostvarivanja roditeljskog staranja itd. Zanimljiv je i podatak da najčešće “pucaju” tinejdžerski brakovi, odnosno bračne zajednice koje su sklopljene, uvjetno rečeno, u doba nezrelosti.

Mladalačku zaljubljenost i bezbrižnost ubrzo mijenja borba za egzistenciju, a u takvim okolnostima mnogo je onih koji se nisu najadekvatnije snašli. Različita iskustva Iskustva su različita, a U. I. navodi kako je prije stupanja u brak bila u vezi tek četiri mjeseca. – Razlog za raspad mog braka je loša komunikacija. U posljednje vrijeme smo sve više šutjeli, bili bez ikakve komunikacije.

Naš brak trajao je 15 mjeseci, a smatram kako je glavni razlog razvoda činjenica što se nismo bolje upoznali prije vjenčanja – kazala nam je U. I. Izazovi novog doba, moderne tehnologije, društvene mreže, u posljednje vrijeme itekako kumuju bračnim razmiricama, koje za posljedicu imaju raspad braka. – Razveo sam se jer sam sasvim slučajno otkrio da me supruga vara preko Facebooka. Jednog dana pročitao sam poruku njenog ljubavnika koja je stigla na Facebook, nakon koje je razvod bio neminovan – kaže Z. N.

Mladić N. P., koji je u brak stupio zbog rođenja djeteta, navodi kako je očekivao da će bračna zajednica funkcionirati.

– Ispostavilo se da brak nije funkcionirao od samog početka. Naša različitost išla je do te mjere da mi je supruga gledala na vrijeme koje nisam provodio u kući. Ukoliko bih ostajao koju minutu duže, počelo se analizirati gdje sam bio i šta sam radio. Nisam mogao trpjeti takav presing i odlučio sam se na razvod – kaže N. P.

Cijene parnica i visina alimentacija

– Postupak brakorazvodne parnice odvija se u etapama i u suštini može trajati od 30 dana do jedne godine – pojašnjava Prnjavorac.

Etape brakorazvodne parnice odnose se na izradu tužbe, pripremno sudsko ročište i glavno sudsko ročište i koštaju 360 KM po radnji, što je u skladu s advokatskom tarifom koja je određena i ujednačena na cijelom teritoriju FBiH.

Nakon podnošenja zahtjeva ili tužbe za razvod braka i podjele imovine, bračni partneri se prije sudskog ročišta moraju odlučiti o brizi nad djecom. Alimentacija na području FBiH prosječno iznosi 250 KM mjesečno, ali ukoliko se ne postigne dogovor između bračnih partnera, odluku o visini alimentacije donosi nadležni sud.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno