Info

U BiH dvostruko manje darivalaca krvi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juni su obilježili predstavnici Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

– Darovati kriv je važno radi velikog broja pacijenata koji se svakodnevno operiraju zbog bolesti i povrjeđivanja. Za davaoce to nije štetno to jest korisno je, posebno ako osjeća sreća i zadovoljstvo jer je nekom spašen život. Zato je ovogodišnji moto Svjetske zdravstvene organizacije „Hvala vam što spašavate moj život“ – rekla je direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić.

U BiH je, ističe, odziv doborvoljnih davaoca krvi 1,8 posto što je ispod standardnog prosjeka u svijetu koji iznosi četiri posto.

Iz tog razloga organizatori su upriličili danas i niz promotivnih aktivnosti u okviru kampanje „Nema opravdanja, daruj krv“ da bi podigli svijest građana o značaju dobrovoljnog darivanja krvi.

– U BiH naravno postoje stalni davaoci, koji svaka tri (muškarci) ili četiri (žene) mjeseca daruju krv. To je najhumanija i najplemenitija stvar koju čovjek može uraditi u svom životu, jer jedna doza darovane krvi može spasiti do tri života – istakla je glasnogovornica kampanje Amina Kurtagić.

U mnogim zemljama svijeta potražnja za krvi premašuje postojeće zalihe pa su transfuzijske službe suočene s izazovima prikupljanja dostatnih zaliha sigurne krvi.

Dobrovoljni, neplaćeni i redovni davaoci krvi najsigurnija su skupina davatelja zbog zaštite od bolesti koje se šire putem krvi (primjerice HIV/AIDS).

Do 2020. godine cilj je Svjetske zdravstvene organizacije postići u svim zemljama prikupljanje krvi samo od dobrovoljnih, neplaćenih davaoca krvi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno