Info

APIK: podrška, prijavite korupciju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe korupcije (APIK) pozvala je sve građane u BiH da slobodno i bez straha za svoje radno mjesto, i odmazde rukovodilaca u institucijama BiH u kojima su zaposleni, prijave korupciju, nakon što je rukovodilac Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH postupio po Instrukciji APIK-a i prošle sedmice vratio na posao zaštićenog prijavitelja korupcije i zaposlenika UIO-a Danka Bogdanovića.

Podsjećaju da je APIK 5. juna 2015. primio obavijest da je postupljeno po Instrukciji te institucije o otklanjanju štetnih radnji učinjenih prema zaštićenom prijavitelju korupcije od 10. marta 2015., te da je gospodin Bogdanović vraćen na posao.

Instrukcija o otklanjanju štetnih radnji prema zaštićenom prijavitelju korupcije, koju je donio APIK, prva je te vrste koja je donesena u Bosni i Hercegovini i regionu.

Status zaštićenog prijavitelja korupcije u institucijama BiH Bogdanović je dobio 9. maja 2014. zaključkom Agencije, a na osnovu dostavljene dokumentacije i zahtjeva za otklanjanje štetnih radnji, u skladu sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine i Pravilnikom o dodjeljivanju statusa uzbunjivača, otklanjanju štetnih radnji i prestanku pružanja zaštite osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine.

Agencija je utvrdila da je učinjena štetna radnja prema zaštićenom prijavitelju korupcije tako što je, zbog prijavljivanja koruptivnih krivičnih djela u UIOBiH, protiv Bogdanovića pokrenut disciplinski postupak koji je u konačnici rezultirao donošenjem rješenja o prestanku radnog odnosa u toj instituciji.

Pokretanjem navedenih postupaka rukovodioca Uprave stečeni su uvjeti za aktiviranje mehanizama zaštite zaštičenog prijavitelja korupcije definiranih u Zakonu o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, što je, zapravo, i jedna od osnovnih nadležnosti APIK-a, kada su u pitanju ovakvi slučajevi, saopćeno je iz Agencije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno