Info

U 2022. godini: Na antidepresive i lijekove za smirenje građani BiH potrošili 22,2 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani Bosne i Hercegovine u godinu dana na antidepresive i lijekove za smirenje potrošili su oko 22,2 miliona maraka.

Prema posljednjim podacima s kojima raspolaže Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine u 2022. godini bh. građani potrošili su samo na antidepresive 9.591.631 KM.

Gledajući pet godina unatrag, zabilježen je rast potrošnje antidepresiva. Tako je npr. u 2017. godini na antidepresive potrošeno 8.677.413 KM.

U 2022. godini iz skupine antidepresiva, finansijski su najveći udio imali escitalopram, sertralin i paroksetin koji se uglavnom koriste za liječenje velikog depresivnog poremećaja i generaliziranog anksioznog poremećaja.

Kada su u pitanju anksiolitici na njih je u 2022. godini potrošeno gotovo 10,9 miliona maraka, a riječ je o lijekovima čija je osnovna primjena vezana za liječenje stanja anksioznosti u okviru različitih psihijatrijskih poremećaja.

Najveću grupu anksiolitika čine benzodiazepini koji, pored anksiolitičkog, ispoljavaju i sedativno, hipnotičko, antikonvulzivno i miorelaksantno dejstvo, kažu iz Agencije.

U promatranom razdoblju na hipnotiku i sedativ potrošeno je 1.766.986 maraka.

Hipnotici i sedativi ispoljavaju sedativno i hipnotičko dejstvo, a pojedini preparati, u manjoj mjeri, pokazuju i anksiolitičke učinke. Glavno polje primjene hipnotika i sedativ je terapija nesanice.

Iz grupe anksiolitika najveći promet je imao bromazepam, a iz grupe hipnotika i sedativa zolpidem, ističu iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno