Info

U 14 sati u Zenici 32 stepena, ali stručnjak pojašnjava zašto je “subjektivni osjećaj” da je bilo znatno više!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Zenici u 14 sati izmjereno “samo” 32 stepena, ali je osjećaj onih koji su bili vani bio kao da je znatno više stepeni. Svi djelimo mišljenje u jednom – osjećaj je kao da se nema zraka, dan je izrazito težak!  O tome govori prijatelj našeg portala, meteorolog Nedim Sladić.

-Vrlo sparno je napolju usljed prisutnosti vlažnog zraka po visini, a u kombinaciji sa vrućinom često se provlači i tzv. humidex, odnosno subjektivni osjećaj temperature zraka po kojem se određuju stepeni neugodnosti vrućine za ljudski organizam kada ona može nepovoljno utjecati po ljudsko zdravlje. Zenica je u 14 sati prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine mjerila 32 °C i 51 % relativne vlage u zraku, što stvara humidex, odnosno toplotni indeks kao da je vani 40 °C. Mostarci sa 35 °C i 45 % relativne vlage imaju dojam kao da je vani 44 °C, a Bišćani sa 30 °C i 55 % kao da je 37 °C. Čuvajmo se, pratimo i poštujmo preporuke zdravstvenih službi za vrijeme vrućina, poručuje Sladić.
Tablica temperature i vlažnosti, te “humidexa” by Eurometeo


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno