Info

Krađa goriva – novi fenomen u BiH zbog poskupljenja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini dovelo je do novog fenomena, a to je krađa goriva. Nekoliko slučajeva u posljednjih desetak dana dokaz su da građani pribjegavaju ovakvim, ilegalnim, metodama – kako bi napunili rezervoar. Sve to, kažu građani, previše podsjeća na devedesete.

Prvo Kiseljak pa Doboj, a onda Srebrenik. Tri krađe goriva u samo nekoliko dana. U dva slučaja, građani su natočili gorivo na benzinskim pumpama pa pobjegli, što je prijavljeno policiji. U najnovijem slučaju, gorivo je ukradeno iz kamiona na parkingu ispred firme koja je vlasnik vozila.

“Pokradeno gorivo iz kamiona firme NEDIX – PROM d.o.o. Previle Srebrenik ispred upravne zgrade u Previlama. Ukoliko neko od poštenih kolega ima bilo kakvu informaciju o osobi koja bi mogla biti u putničkom motornom vozilu Golf II kada je u ponedeljak u ranim jutarnjim satima od 3:18 do 04:00 sata otuđeno oko 150 litara goriva dok je preostalih 300 litara pušteno da iscuri da se javi kompaniji “Nedix-Prom”, slijedi nagrada”, stoji u objavi na Facebooku.

Slične stvari dešavale su se devedesetih, kada su krađe goriva bile svakodnevnica – prisjeća se Adis Alikadić. Još uvijek pamti neobičnu scenu iz ‘92. koja mu se desila u Splitu. Tada je, silom prilika, tokom noći spavao u autu, a onda je došao kradljivac goriva.

“Taman sam ja zasp’o nekad, ne znam, oko 12 – 1 sat. Čujem nešto tapka. Ja ono glavu iz auta, iza sna, kad ide frajer k’o na plaži u japankama, flip flop se čuje kako hoda. Oko vrata je crijevo k’o peškir, samo kod njega crijevo i bidončić u ruci i ide, gleda ona auta u parkingu. Meni se samo oči vide. I dolazi do auta pored mene, šarafciger iz džepa vadi, crijevo i lagano gorivo”, priča Adis.

Dok se bh. građani dovijaju na različite načine, u dalekom Ekvadoru se zbog poskupljenja goriva dešava pravi haos. Pripadnici domorodačkih naroda i sindikalnih organizacije umarširali su u glavni grad države, osmi dana protesta.

Građani BiH su, izgleda, zbunjeni. Političari im poručuju da voze manje ili ostave svoje automobile, ako nemaju za gorivo. Usput, ne rade ništa konkretno kako bi ograničili rast cijena. S druge strane, bunta gotovo da nema. Umjesto protesta protiv odgovornih, izgleda da je lakše ukrasti od onih ni krivih, ni dužnih.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno