Sudske klupe

Tužilaštvo odustalo od sporazuma sa konzulom

Tužilaštvo odustalo od sporazuma sa konzulom
Tužilaštvo odustalo od sporazuma sa konzulom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo odustalo od sporazuma sa konzulom- Tužilaštvo BiH odustalo je od sporazuma o priznanju krivice koji je postignut sa konzulom savjetnikom u Ambasadi BiH u Parizu Velidom Hamdičevićem (58) kojeg su optužili za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja.

Novost su juče u Sudu BiH otkrile tužilac Dijana Kajmaković i advokat optuženog Senka Nožica ne obrazlažući zašto je sporazum raskinut, ali su izrazile nadu da će postići dogovor.

Prema nezvaničnim informacijama, sporazum je odbijen jer ga nije prihvatio glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović. “Glas Srpske” saznaje da je sporazumom bilo predviđao da Hamdičeviću bude izrečena godina zatvora i da svjedoči u drugom predmetu.

Hamdičević je optužen da je od decembra 2014. do juna 2015. godine nezakonito izdavao putne listove BiH osobama koje ih ne bi mogle dobiti. Te usluge je naplaćivao po nekoliko stotina eura i na taj način zaradio više od 10.000 maraka. Hamdičević je omogućio nezakonito izdavanje putnih isprava za više od 30 osoba uglavnom romske nacionalnosti iz BiH. Njega terete i da je sarađivao sa članovima organizovane kriminalne grupe sa Elvisom Salčinovićem na čelu, koja se bavila trgovinom ljudima, te da je njihovim žrtvama nezakonito izdavao putne listove. Svoje usluge ovoj grupi naplaćivao je između 500 i 1.200 eura.

Hamdičević je uhapšen u julu prošle godine u nastavku akcije “CD” usmjerene na razbijanje međunarodne kriminalne grupe osumnjičene za trgovinu ljudima i organizovanje lanca džeparoša u kojem su uglavnom bili maloljetnici iz BiH, koje su prisiljavani na krađe po Parizu čime su “zaradili” više od dva miliona eura.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno