Sudske klupe

Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja Hidajeta Halilovića

Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja Hidajeta Halilovića – Nakon što je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo u novembru prošle godine odustalo od krivičnog gonjenja Hidajeta Halilovića iz Zenice, aktuelni pomoćnik federalnog ministra pravde prošle sedmice je dobio i pismeni otpravak oslobađajuće presude koju je donijela sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Merima Kurtović Bilić.

Halilovića je optužnica teretila da je zajedno sa Živkom Budimirom, tadašnjim predsjednikom Federacije BiH, te Petrom Barišićem i Saudom Kulosmanom, počinio krivično djelo protuzakonitog posredovanja, a vezano za pomilovanja osuđenika. Međutim – dokaza nema!

“To je za mene bio jedini očekivani ishod nakon šest godina suđenja i održanih više od 30 ročišta. U tom procesu koji se vodio protiv mene učestvovali su određeni ljudi iz sudijske zajednice iz Republike Srpske, koji su nakon rata zaposjeli na visoke pozicije u pravosuđu BiH”, kazao je Halilović, bivši sudija, koji je 2013. godine u vrijeme kritičnih dešavanja iz optužnice, pored dužnosti pomoćnika za pravosuđe federalnog ministra pravde, bio i predsjednik Komisije za pomilovanja FBiH.

Prvooptuženom Živku Budimiru Općinski sud u Sarajevu izreći će prvostepenu presudu 10. jula. Nakon spektakularnog hapšenja prije više od šest godina, proglašenja Suda BiH nenadležnim u ovom predmetu te više mijenjanja optužnica, tužilaštvo i odbrana prošle sedmice su iznijeli završne riječi. Bivšeg predsjednika FBiH optužnica tereti za zloupotrebu položaja, primanje mita i nezakonito posredovanje. Obrana traži oslobađajuću presudu, tvrdeći da je ovo montiran proces.

Naša riječ

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem