Sudske klupe

Detalji istrage nakon koje je uhapšen Zeničanin Adis Abaz – Bosanac i Hrvat prodavali oružje ISIL-ovim teroristima

Detalji istrage nakon koje je u Njemačkoj uhapšen Zeničanin Adis Abaz – Bosanac i Hrvat prodavali oružje ISIL-ovim teroristima U Njemačkoj je uhapšen muškarac iz Bosne i Hercegovine zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine, javlja AFP. Podsjetimo, 2015. su u Parizu izveden veliki teroristički napadi, među kojima i masakr u Bataclanu u kojem je ubijeno više od 150 ljudi.

Adis Abaz iz Zenice i hrvatski državljanin Nicolas Grbeša osobe su koje se dovode u vezu sa terorističkim napadima u Parizu i Briselu, 2015. i 2016. godine. U pitanju su osobe koje se godinama dovode u vezu sa organiziranim kriminalom i koje su hapšene i na teritoriji BiH. Njemačka policija saopćila je jutros da je bh. državljanin Adis Abaza uhapšen po nalogu belgijskog pravosuđa.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, belgijsko pravosuđe tragalo je za Abazom i Grbešom posljednie dvije godine. Početkom februara ove godine, putem Interpola od bh. policijskih agencija su zatražene sve raspoložive informacije o Abazu  i Grbeši.

“Prema istrazi, DNK trag Adisa Abaza pronađen je na oružju koje je korišteno tokom napada u Parizu u novembru 2015. godine. Grbeša je dobro poznat Kraljevini Belgiji u vezi trgodine oružjem i razbojništvima. On je bio u kontaktu sa Ibrahimom El Bakaravijem tokom 2015. godine”, navedeno je u zahtjevu belgijske policije koji je dostavljen bosanskohercegovačkim sigurnosnim agencija.

Ibrahim el Bakravii je, podsjećamo, jedan od ISIL-ovih bombaša samoubica  koji su u martu 2016. godine učestvovali u teorističkom napadu na briselski aerodrom.

Prema informacijama Žurnala, Adis Abaza je u novembru prošle godine ilegalno izašao iz BiH, te se sakrio u Njemačkoj gdje je 20. juna lociran i uhapšen. On je 2011. godine na Sudu BiH pravosnažno osuđen na dvije i po godine zbog trgovine drogom. Protiv njega postoje još dvije optužnice zbog organizovanog kriminala. Posljednja je potvrđena u februaru ove godine. Abaza je godinama bio pod prismotrom skoro svih policijskih agencija, a blisko je sarađivao sa i sa Nicolasom Grbešom. Obojica, prema dokumentaciji koju je belgijsko pravoszuđe dostavilo BiH, imaju dobre veze sa kriminalcima u Belgiji i Holandiji, a bavili su se i prodajom oružja. Upravo je Abazov DNK pronađen na okviru za municiju jedne od pušaka korištenih tokom terorističkih napada u Parizu.

Nicolas Grbeša je rođen u Liježu 1970. godine. Osim belgijskog posjeduje i državljanstvo Republike Hrvatske. Belgijske vlasti su imale informacije da je on povezan sa jednim od napadača na briselski aerodrom, ali je za njim raspisana potjernica zbog pucnjave na belgijske policajce prilikom potjere. On je u novembru prošle godine uhapšen u Sarajevu, a 2. 12. 2018. godine je izručen belgijskim vlastima koje ga, osim ovog slučaja, sumnjiče i za povezanost sa Ibrahimom El Bakravijem, jednim od dvojice bombaša samoubica koji su u martu 2016. godine izvršili teroristički napad na briselski aerodrom.

(zurnal.info)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem