Sudske klupe

Tužilaštvo KS: Nema krivične odgovornosti za zagađenje u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo KS: Nema krivične odgovornosti za zagađenje u Zenici – Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je, nakon četrdeset mjeseci od podnošenja,m a nakon provedenih istražnih radnji, Naredbu o neprovođenju istrage protiv Đurić Branke, bivše ministrice Federalnog ministarstva okoliša i Turizma; i Tirak Ibrahima, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao službenih osoba u FBiH, za krivično djelo Nesavjestan rad u službi iz člana 387., stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a FBiH u vezi sa članovima 40., 66. i 67. Zakona o zaštiti okoliša FBiH, odnosno u vezi sa članovima 20. i 21. Zakona o inspekcijama FBiH i članovima 90. i 92. Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tvrdi da prijavljeno djelo nije krivično djelo, da su prijavljeni “ulagali napore na poboljšanju situacije i iznalaženju najboljeg rješenja, imajući u vidu da je riječ o kompleksnom problemu, pa se ne može izvući zaključak da se radi o umišljajnom postupanju”.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je u svojoj ranijoj odluci o neprovođenju istrage protiv kompanije ArcelorMittal Zenica utvrdilo da “ne postoje egzaktni pokazatelji koji bi potvrdili u kojem obimu ArcelorMittal doprinosi ukupnom zagađenju okoliša”.

Znači da industrija nije kriva, vlast nije kriva, krivi smo mi, što smo se bunili, i što vjerujemo više svojim očima nego bajkama o zelenim gradovima, memorandumima i komisijama, navode iz Eko foruma Zenica. Donosimo cjelokupnu odluku Tužilaštva KS



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno