Politika

Tužilaštvo donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv gradonačelnika Kasumovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv gradonačelnika Kasumovića – Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u slučaju samostalnog usvajanja Budžeta grada Zenice, dodavši da ne postoje osnovi sumnje za počinjeno krivično djelo zloupotrebe položaja.

Gradonačelnik Zenice samostalno je usvojio Budžet grada za ovu godinu, a odmah po njegovoj odluci Općinski odbor Stranke demokratske akcije podnio je krivičnu prijavu. Glasnogovornica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Naila Muratović za Klix je dodala da je na donesenu Naredbu izjavljena pritužba uredu glavnog tužioca i da je predmet po pritužbi u radu. Povjerenik Općinskog odbora SDA Nezir Pivić za Klix.ba je izjavio da će izostankom reakcije nadležnih organa biti poslane poruke da anarhija uzima maha.

“Ovo je frapantan primjer zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno kršenja Zakona o principima lokalne samouprave i Statuta grada Zenice. To je neviđeni presedan, nezabilježen u BiH i ukoliko izostane adekvatna reakcija nadležnih organa šalje se opasna poruka da anarhija uzima puni mah. Nadam se da ovakvi ‘kabadahijski’ potezi samoprozvanog eksperta neće ostati bez adekvatnih sankcija. Ne želim komentarisati odluke pravosudnih organa, jer obaveza svih nas je da poštujemo nezavisnost i samostalnost pravosudnih institucija. Pored toga, postupak je još u toku”, kazao je Pivić.

On je dodao kako je gradonačelnik Zenice Budžet mogao usvojiti samo nakon rasprave vijećnika o prijedlogu budžeta, ali s obzirom na to da nije postojala mogućnost rasprave, usvajanje Budžeta nije po Zakonu o principima lokalne samouprave u FBiH. Općinski odbor SDA uputio je i apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine na ocjenu ustavnosti ovog pitanja.

Imajući u vidu da se radi o kršenju zakona i zanemarivanju uloge i značaja predstavničkog organa, podnijeli smo i apelaciju putem ovlaštenih zastupnika Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti ovog pitanja. Vjerujemo da će i Tužilaštvo kao jedini ovlašteni tužilac u krivičnom postupku omogućiti da sud u nepristrasnom i pravičnom postupku odluči o ovom vrlo značajnom pitanju, jer ovdje se ipak radi o nezakonitim trošenju budžeta Grada koji ima više od 100.000 stanovnika i gdje je iznos budžeta blizu pedeset miliona KM”, zaključio je Pivić.

Povodom odluke Tužilaštva ZDK, oglasio se i Kabinet gradonačelnika Kasumovića. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Ovih dana propao je još jedan u nizu pokušaja SDA Zenica da blokira funkcionisanje Gradske uprave Zenica na čelu sa gradonačelnikom, gdinom Fuadom Kasumovićem. Nakon što im nije uspjelo da amandmanima sruše budžet, kojeg je gradonačelnik kasnije proglasio na legalan i zakonit način, SDA Zenica je s ciljem opterećenja situacije u Gradu, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko – dobojskog kantona podigla krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zenice.

Tužilaštvo ZDK je 09. juna 2017. godinu donijelo Naredbu o neprovođenju istrage protiv gradonačelnika Zenice jer je utvrđeno kako nema osnova sumnje da je gdin Kasumović proglašavanjem Budžeta Grada Zenica za 2017. godinu,počinio krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

“Usvajanjem budžeta spriječio sam blokadu funkcionisanja grada koju su namjeravali izvršiti SDA Zenica i koalicioni partneri. Tvrdnje kočničara napretka u Zenici da sam prekršio Zakon o principima lokalne samouprave, Zakon o budžetima ili StatutGrada, pokazale su se još jednom njihovom podvalom građanima Zenice koju su osiromašili u svakom pogledu. Nakon proglašenja budžeta, govorili su da provodim tiraniju, autokratiju, fudokratiju i šta sve još nisu izmišljali. Međutim, zaboravili su da o svakom od nas govore njegova djela, a u njihovom slučaju to su nedjela”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Građani Zenice trebaju znati, da su oni koji su im pokušali uskratiti pravo na kvalitetnu vodu tako što su mjesecima opstruisali realizaciju projekta regionalnog vodovoda “Plava voda”, koji štite kladioničare zbog ličnih interesa, spremni na sve. Njima nije dovoljna ni Odluka Tužilaštva ZDK,pa predsjednik SDA i premijer ZDK Miralem Galijašević, nakon sramne apelacije Ustavnom sudu FBiH za ocjenu ustavnosti Odluke Gradskog vijeća Zenica o Izmjeni odluke o komunalnim taksama, sada pred istom institucijom pokušava osporiti i budžet Grada Zenice.Uprkos svim opstrukcijama,Gradska uprava i gradonačelnik Zenice, gdin Fuad Kasumović ostaju otvoreni za sve ljude i odlučni da Zenicu učine mjestom ugodnog življenja za sve njene građane.

Klix.ba / Gradska uprava Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno