Zenica

Tužbe 60 rudara prijete stečaju i zatvaranju rudnika u Zenici?

Tužbe 60 rudara prijete stečaju i zatvaranju rudnika u Zenici? – Posljednja dešavanja u Rudniku mrkog uglja Zenica i štrajka rudara u Stranjanima izazvale su i pokretanje tužbi rudara za uplate PIO/MIO obaveza, a na posljednjem sastanku ovog društva i sindikata donesen je zaključak da bi nepovlaćenjem zahtjeva za uplatu PIO/MIO doprinosa moglo doći do stečaja i zatvaranja rudnika.

Više od stotinu rudara jame Stranjani prije njenog zatvaranja dalo je svoje potpise ovlaštenja advokatu koji ih je trebao zastupati povodom uplate PIO/MIO doprinosa, a u konačnici veliki broj rudara je povukao svoje tužbe i završilo u jami Raspotočje ili Stara jama.

Međutim, još uvijek 60 komorata traži uplatu doprinosa, a na posljednjem održanom proširenom sastanku uprave društva, glavnog odbora sindikata s podružnicama, upravnicima i poslovođama pogona saopćeno je da je u upravu Rudnika mrkog uglja Zenica pristilo 60 zahtjeva za uplatu PIO doprinosa upućenih putem adokvata.

Nakon što su sindikalne organizacije Stara jama i Raspotočje upoznale prisutne o stavovima brigada po navedenom problemu obrazloženo je da se zahtjevi i tužbe za doprinose trebaju povući do 5. novembra jer rudnik u Zenici neće moći isplatiti plaće i tople obroke.

“Svi radnici će potom podnijeti tužbe što će na kraju dovesti do stečaja i zatvaranja rudnika. Obavještavamo sve radnike koji su podnijeli navedene zahtjeve da se jave svojim sekretarima pogona radi povlačenja istih”, stoji u obavijesti koju potpisuju uprave pogona Stara jama, Raspotočje, Stranjani, Separacija te radne jedinice i službe.

Iz Sindikata rudnika su kazali kako vjeruju da će rudari odustati od tužbi i zahtjeva te da će se sve završiti najboljim ishodom za sve rudare.

klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem