Ostali sportovi

Tuka: obradovat ću Bosance i Hercegovce

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U glavnom kineskom gradu Pekingu sutra počinje 15. svjetsko atletsko prvenstvo, na kojem se prvi put u historiji, zbog izvrsne forme fantastičnog Kakanjca Amela Tuke, s pravom možemo nadati i prvoj medalji u utrci na 800 metara.

Tuka je još prije sedam dana otputovao u Peking kako bi se što bolje adaptirao i spremio za svoj debitantski nastup na SP-u u disciplini u kojoj više od mjesec dana drži i sami svjetski tron za ovu sezonu s vremenom 1:42,51. U ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ Tuka iznosi svoja očekivanja od Svjetskog prvenstva.

– Još se navikavam na nove uslove i vrijeme ovdje u Pekingu, ali osjećam se dobro, zdrav sam, a to je i najvažnije. Jedva čekam nastup.

Već prvog dana SP-a očekuju Vas kvalifikacije za plasman u polufinale, u kojima starta 45 takmičara u šest utrka, a u polufinale će po tri prvoplasirana iz svake utrke i još šest po vremenima?!

– Kvalifikacije su u 11.50 sati po kineskom, odnosno u 5.50 po bh. vremenu. Ja ću trčati treću utrku, koja počinje u 12.06 sati. Ovo će mi biti prvi put da ću trčati tako rano, u jutarnjem programu, ali nadam se da će sve ići prema planu.

Svaku utrku moram shvatiti ozbiljno, nikakvo opuštanje nije dozvoljeno, jer ovo je Svjetsko prvenstvo i svi su spremni i žele plasman u veliki finale. Polufinale je odmah drugi dan u 14.15, a veliki finale 25. avgusta u 14.55 sati po bh. vremenu.

Veliki finale i dalje ostaje i Vaš glavni cilj, uprkos fantastičnom vremenu s kojim ste stigli u Peking?!

– Da, to stoji. Na svjetskim prvenstvima uvijek je cilj finale, a u finalu ćemo vidjeti kako će biti. Znam da neće biti lako, ali idemo pokušati. Konkurencija je velika, ali već sam tokom karijere pokazao da mogu i da najbolje trčim kada je konkurencija jaka. Vjerujem da ću opet obradovati svoje Bosance i Hercegovce. Britanac Sebastijan Kou (Sebastian Coe), između ostalog i najbrži atletičar bijele puti u historiji na 800 metara (1:41,73), u Pekingu je izabran za novog predsjednika Svjetske atletske federacije (IAAF). Komentar?

– Kou je tokom Kongresa IAAF-a pitao našeg predsjednika Suada Kaknju za mene. Rekao je da je moj rezultat nevjerovatan uspjeh, pozdravio me i zaželio mi sreću. Naravno, i ja 

Italijanski trener Đovani Gidini (Giovanni Ghidini), koji je, između ostalog, bio i trener Kenijca Vilfrida Bungeija (Wilfred Bungei), zlatnog s Olimpijskih igara u Pekingu 2008., na ovom SP-u registriran je kao bh. trener. Gidini od februara prošle godine trenira našeg rekordera Tuku, kojeg je svojim metodama i doveo do liderske pozicije na svjetskoj ljestvici.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno