Ljudi

Tuka: Idemo po evropsku i olimpijsku medalju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tuka: Idemo po evropsku i olimpijsku medalju – Bosanskohercegovački olimpijac Amel Tuka u utrci na 800 metara na Classic Meetingu u Luzernu zauzeo je prvo mjesto vremenom 1:45:55. Nakon prespavane noći zatekli smo ga na aerodromu u Zurichu u društvu selektora fudbalske reprezentacije BiH Mehmeda Baždarevića.

„Da znate s kim sam na aerodromu? Baš mi je drago što sam susreo našeg selektora Baždarevića da mu čestitam na osvojenom Kirin kupu u Japanu“, bile su prve riječi najboljeg bosanskohercegovačkog atletičara koji je uvjerljivo zauzeo prvo mjesto u Luzernu i tako nastavio seriju uspješnih rezultata u proteklom periodu.

„Mada je bilo hladno, temperatura samo 12 stepeni, utrka je bilo super. Veoma sam zadovoljan plasmanom i rezultatom, s obzirom da je bila izuzetno jaka konkurencija. U Luzernu su na stazi bili Kenijac Kipketer Alfred, te Webb Jamie i Rimmer Michael iz Velike Britanije. Mislim da su bili bolji uslovi, vrijeme, rezultat bi bio sigurno bolji“.

Evropsko prvenstvo u Holandiji

Već 23. juna Amela Tuku očekuje novi nastup u Madridu, gdje je prošle godine pobijedio s vremenom 1:43:84.

„Idemo dalje. Nastup u Madridu bit će novi test pred Evropsko prvenstvo. Prošle godine u Madridu sam postigao sjajan rezultat, tako da se i ovaj put nadam najboljem. Poslije idem u Italiju i vidjet ću hoću li nastupiti na Balkanskom prvenstvu u Rumuniji. Velika je želja predsjednika Balkanske asocijacije da nastupim 25. i 26. juna. Posebno su poslali poziv na naš savez i insistirali da dođem.“

Na Balkanskom možda, ali sigurno ćemo Amela Tuku gledati od 6. do 10. jula na evropskom prvenstvu u Amsterdamu.

„To nije upitno, ovi protekli nastupi na mitingu u Rabatu, gdje sam ostvario najbolji ovogodišnji rezultat 1:45:41, pa u Zenici, sada u Luzernu i Madridu su ustvari pripreme za evropsko prvenstvo. Cilj mi je plasman u finale i, naravno, osvojiti medalju. Bit će jaka konkurencija, ali moja forma i posljednji rezultati govore da mogu ponovo obradovati moje drage Bosance i Hercegovce“.

A najveća radost za Bosance i Hercegovce zasigurno bi bila prva olimpijska medalja, od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

„To je posebna priča. Ima još do olimpijade, nekoliko nastupa. Poslije evropskog prvenstva postoji mogućnost nastupa i na mitingu Dijamantne lige u Monaku. Prošle godine to je bio moj prvi nastup na nekom od mitinga Dijamantne lige u karijeri. Pobijedio sam sa rezultatom 1:42.51. To je bio najbolji rezultat sezone u 2015. godini, 32. rezultat svih vremena i četvrti u Evropi. Poslije je uslijedilo Svjetsko prvenstvo u Pekingu i rezultat dosadašnje moje karijere – bronzana medalja. Olimpijada je posebna priča. Sami plasman u finale je veliki rezultat, a poslije vidjet ćemo. Naravno, da mi je cilj medalja, kao što kažete prva od sticanja nezavisnosti naše države“.

Emotivni Amel Tuka

Na kraju je vrlo dirljivo i emotivno završio ovaj razgovor „s nogu“ na ciriškom aerodromu.

„Nisam mogao ni sanjati da ću sve ovo postići, ali to je Božije određenje. I zahvalan sam Bogu što mi je pomogao da ostvarim sve ove rezultate. Naravno, i mom treneru, mojoj dragoj porodici i prijateljima, navijačima širom svijeta, vama novinarima koji me podržavate na svakom koraku. Hvala vam još jednom i obećavam da ćete se i dalje radovati širom svijeta, a ja ću ponosno predstavljati našu Bosnu i Hercegovinu“.

Izvor: Muhamed Bikić/Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno