Biznis

Tržište električne energije formalno otvoreno

Tržište električne energije samo formalno otvoreno
Tržište električne energije samo formalno otvoreno
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tržište električne energije formalno otvoreno- Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini nije otvoreno za konkurenciju, iako od 1.1.2015. godine kupci formalno mogu odabrati opskrbljivača, navodi se u mišljenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Ovo mišljenje Konkurencijsko vijeće BiH je izdalo na zahtjev Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a na osnovu javno dostupnih podataka, te podataka prikupljenih od regulatornih tijela u BiH.

Konkurencijsko vijeće BiH je utvrdilo da na tržištu električne energije u BiH postoji 24 snabdjevača sa licencom za opskrbu električnom energijom, ali je u 2014. godini samo sedam obavljalo isporuku električne energije krajnjim kupcima.

Na području Federacije BiH nakon 01.01.2015. godine, samo dva kvalificirana kupca iskoristila su svoje pravo opskrbe električnom energijom od opskrbljivača koji nisu javni opskrbljivači i to privredni subjekti Aluminij d.d. Mostar i B.S.I. d.o.o. Jajce. Pravo da promjeni opskrbljivača, međutim, nije iskoristio niti jedan kvalifikovani kupac u Republici Srpskoj.

Prikupljajući podatke od pojedinih opskrbljivača, Konkurencisjkio vijeće BiH dobilo je odgovor od Energy Finacing Teama d.o.o. Bileća da u periodu od 01.01.2015. godine pa sve do danas ova kompanija nije zaključila ni jedan ugovor sa kvalifilciranim kupcem, kroz postupak promjene opskrbljivača.Iz ovog poduzeća ističu da nisu imali problema kod pružanja isporuke električne energije u dosadašnjem periodu.

„Proenergy“ d.o.o. Mostar naveo je da ima potpisane ugovore sa kvalificiranim kupcima u Bosni i Hercegovini, ali da oni nisu stupili na snagu zbog tehničkih poteškoća.

„GEN-I“ d.o.o. Sarajevo takođe navodi da periodu od 01.01.2015. godine pa do danas nije zaključio niti jedan ugovor sa kvalificiranim kupcem. Iz ove kompanije navode da je utvrđen formalno-pravni okvir kojim su stvorene pretpostavke za otvaranje tržišta električne energije, ali da na nivou operatora sistema, prenosa i distribucije električne energije nisu zaživljele sa radom sve regulirane odgovornosti.

Tržišni udjeli na maloprodajnom tržištu električne energije u BiH u 2014.(%)

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo 40,74
MH Elektroprivreda RS a.d. Trebinje 29,98
JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar 20,34
Proenergy Mostar 3,45
GEN-I Sarajevo 3,20
Komunalno Brčko Brčko 1,99
Energy Financing Team Bileća 0,31

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno