Rekreacija

Trkači iz cijelog svijeta na Zeničkom noćnom ceneru 14. maja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U gradu na Bosni, u subotu 14. maja s početkom u 20 sati, trčat će se treće izdanje “Zeničkog noćnog cenera”, sa startnom pozicijom smještenom na centralnom gradskom Trgu Alije Izetbegovića.

“Zenički noćni cener” realizuje se u organizaciji Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO”, odnosno Sekcije “Zenica trči”. Utrka je međunarodnog karaktera i trči se dva i po kruga u dužini od 10 kilometara, kroz najljepše dijelove grada. Staza je ravna i idealna za postizanje ličnih rekorda, certifikovana od strane Asocijacije za maratone i utrke na duge staze (AIMS), što znači da se nalazi na popisu međunarodno priznatih staza.

“Upravo tom stazom trčat će 400 trkača i trkačica iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire, a u slučaju brze popune mjesta i velikog interesovanja, Sekcija će razmotriti mogućnost otvaranja kasnih prijava, uz posebne uslove. Lista učesnika je već popunjena, a značajno je vidjeti i prijavljene trkače iz Njemačke, Austrije, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i Finske. Svi zainteresovani koji žele sebi priuštiti ovo nezaboravno trkačko iskustvo, o čemu svjedoče prethodna dva izdanja utrke”, kazali su iz sekcije “Zenica trči”.

Cijelo treće izdanje utrke protkano je čuvenom Poveljom Kulina bana, koja je od neprocjenjive vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu, u gradu na rijeci Bosni, nastala prije 833 godine. Ispisana bosančicom, jedan je od najznačajnih dokumenata koji svjedoče o postojanosti države.

“Vizija naše utrke je PROCVAT, o čemu govori i dizajn oficijelnih trkačkih majica i medalje. Baš kako je za vrijeme Kulina bana procvala Bosna u privrednom i društvenom smislu, tako želimo da nakon pandemije procvate trčanje i sport općenito u državi i šire. Svi učesnici ponijet će sa sobom kući upravo Povelju Kulina bana, a oni koji napadaju postolje i novčane nagrade, koje su osigurane u muškoj i ženskoj kategoriji za prva četiri učesnika, dok najbržeg i najmlađeg Zeničanina i najbržu i najmlađu Zeničanku očekuju posebni pokloni sponzora”, dodaju naši sagovornici.

I ove godine će biti realizovana utrka “TRKi i mala raja”, a pravo učešća imat će 120 djevojčica i dječaka do 14 godina i biti će podijeljeni u tri grupe (I grupa od 6 do 10 godina, II grupa od 11 do 14 godina i III grupa mame sa bebama u kolicima i djeca mlađa od 6 godina). TRKi će na Trgu potrčati s malom rajom u 18,00 sati.

“Za one koji se pripremaju za svoju prvu utrku ili žele ostvariti bolje rezulate na ovoj, Sekcija organizuje i grupne treninge utorkom, srijedom i subotom s početkom u 17,30 sati na Kamberovića polju kod Turske česme, pod vodstvom iskusne cestovne i trail trkačice”, pojasnili su organizatori te dodali:

“Svi prijatelji trčanja, a posebno trkači koji na dan utrke stižu u naš grad ranije, zabavu i odmor pred utrku moći će pronaći na Trgu, gdje će biti organizovana živa svirka uz druženje s partnerskim udruženjima. U realizaciji ovogodišnje utrke uključila su se mnogobrojna zenička udruženja, koja će zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK i volonterima osiguravati stazu, odnosno činiti atmosferu uzavrelom kako to uzavreli grad jedino i zna.”

Napominju da je ovo rekreativna utrka za sve generacije, bez obzira na prethodno sportsko iskustvo, kojoj je cilj privući prijatelje zdravih navika i pokloniti im osjećaje sreće, zadovoljstva i pomjeranja vlastitih granica.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno