Rekreacija

FOTO: Rekapitulacija Šetnje do iftara 2022.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Otkako smo tog 21. juna 2015. godine realizovali našu prvu Šetnju do iftara, trend se, svake godine, sve više pretvarao u jedan pokret. Nažalost, 2020. i 2021. godine nas je prekinula pandemija, no to je samo intenziviralo želju da se ponovo okupimo u jednom od najproduktivnijih projekata za ljubitelje prirode i planine u Bosni i Hercegovini.

Projekat počiva na tri glavna stuba:
– edukacija
– socijalizacija
– zdravlje

Za ovu godinu smo bili osmislili kombinaciju nekih starih i nekih novih tura, kao što to, uostalom, činimo i svake godine.

Prva Šetnja, 03. aprila 2022. godine, okupila nas je 114, bila je najkraća, ali i najhladnija. Planinarili smo potpuno novom stazom i bili na potpuno novom vidikovcu. Vodila nas je iz Gornje Zenice, preko Tavnika i Kicelja do Križa, gdje smo iftarili. Nakon toga smo se spustili na Luke i vratili se u grad. U vrijeme iftara 

bilo je 0°C. Prikupili smo 443,25 BAM humanitarnog doprinosa, kojeg smo predali Benjaminu Kremiću, organizatoru humanitarne akcije za porodicu Lukić.

Druga Šetnja, 10. aprila 2022. godine, ponovo je bila pod znakom pitanja zbog vremenskih prilika, pa se na nju odazvalo pola od prijavljenih, dakle nas 60. Krenuli smo iz sela Grm, prešli preko Zmajevca i došli na livadu iznad naselja Ravan, sa prelijepim pogledom na Zenicu. Kiša nas je potkačila na 5 minuta između Grma i Barica. I ovdje je temperatura bila 0°C, ali bez vjetra. Prikupili smo 268,75 BAM koje smo uplatili na račun humanitarnog udruženja “Hrabro srce” iz Zenice.

Treća Šetnja, 17. aprila 2022. godine, imala je vjetar za svoju karakteristiku, ali vrijeme bez padavina. Odazvalo nas se 80. Sa Smetova smo se uputili preko Spomenika, pored Dobre vode i Peruca, do livade iznad Ričica, gdje smo iftarili, a potom se, Bijelim putem i Gundulićevom spustili u grad. U okviru humanitarnog doprinosa, skupili smo 500,00 BAM, koje smo uplatili humanitarnom udruženju “Hrabro srce” iz Zenice.

I konačno, Četvrta Šetnja, 24. aprila 2022. godine, okupila je čak 172 učesnice i učesnika, a uputili smo se sa Vjetrenica, preko Kubera, Dobriljena i Volovske Glave do Golupka iznad Krivača, u komšiluk Sportsko-rekreativnog centra “Lidio”. Prelijepo vrijeme i hodljiva tura bili su kombinacija za krunu cjelokupnog ovoramazanskog cikusa, a kao biser na toj kruni je i brojka od 1.561,45 BAM prikupljenih u humanitarnom doprinosu i uplaćenih na račun humanitarnog udruženja “Hrabro srce” iz Zenice.

Kad se saberemo:
– 4 planinarske ture
– 30 km ukupne dužine
– 426 učesnica i učesnika
– 2.773,45 BAM pomoći
– desetine novih planinarki i planinara

Da bi sve bilo realizovano, mnogo su nam olakšali prijatelji projekta:
– Pekara “Pruščanović” Zenica
– Praonica tepiha “TopClean” Zenica
– Hidžab shop “Sehara” Zenica
– Autodijelovi “Central-M” Zenica
– Zeni-tours Zenica
– Auto-škola “Ajan” Zenica
– Zelenara “Nana” u Londži 1 Zenica
– Sportsko-rekreativni centar “Lidio” Zenica
– Hasena
– Samir Zukić Cober
– porodica Dedić Adisa i Amile
– Nina Sivić-Mehaj
– Amela Mulasmajić
– Berina Sokolušić
– Emir Begagić
– Amel Uzunović
– ekipa iz Dubaija
– ekipa iz Njemačke
– ekipa iz Zenice

Mediji su uradili ogroman posao o blagovremenom informisanju o najavama i izvještajima sa tura. Sve četiri naše najave i sve četiri naša izvještaja prenio je Zenicablog. Tu su i Radio “Zenit” sa zenit.ba, portal 072info, Radio Sarajevo, islamske informativne novine “Preporod”, Radio Federacije BiH, BHRT, O Kanal i “Oslobođenje”.

Foto-reportažu o #ŠetnjaDoIftara, sa lica mjesta, napravio je Klix.ba sa Elmedinom Mehićem na Prvoj Šetnji.

Video-reportažu o #ŠetnjaDoIftara, sa lica mjesta, napravio je Reuters sa Dadom Ruvićem na Trećoj Šetnji. Ovaj prilog su prenijeli Deutsche Welle, Syria TV, Al Jazeera i ORF.

Nemjerljiv doprinos u organizaciji i realizaciji dali su i sami učesnici, snimanjem i dijeljenjem stotina svojih fotografija i video-snimaka na društvene mreže Facebook i Instagram.

Ogromnu zahvalnost dugujemo našim članovima, koji su pomogli u organizaciji i realizaciji tura, vođenju, upoznavanju sa planinom, planinarenjem i udruženjem.

Ukoliko želite postati naš član, kliknite na online pristupnicu i pratite uputstva: https://forms.gle/WhtkbHNxcr56f5a58

Uživajte u nekih 150 fotografija, izabranih između 725 snimljenih kamerom našeg #GaziBabo Amira Abazovića

Za ostale naše aktivnosti, poput planinarskih tura za djecu #PorodicaPrirodaDruštvo, astronomskih posmatranja #SvemirskaTura, planinarskih tura za početnike #TuraOtvorenihVrata, ili (ne)običnih planinarskih tura, pratite naše profile www.facebook.com/azimuth135 i www.instagram.com/azimuth.135.

#HodajPravomStazom
#Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno