Kultura

Trio „Flavia“ 19. februara u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trio „Flavia“ čine tri umjetnice iz Bosne i Hercegovine: Mirna Mlikota-Dizdarević (flauta), Aida Deljkić (viola), Alma Dizdar (violina). Osim što su uposlene kao asistentice na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, dugi niz godina zajedno sviraju, surađuju i nastupaju u BiH te su ujedinjene u želji da propagiraju umjetničku muziku novim generacijama i rade na njenom uvrstavanju u redovni repertoar svakog kulturnog centra i dešavanja.

Mirna Mlikota-Dizdarević je rođena u Zenici gdje završava osnovno i srednje muzičko obrazovanje kao učenica generacije. 2018. godine je magistrirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Sakiba Lačevića. Drugi master studij završava 2019. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Mateja Zupana. Trenutno pohađa prvu godinu doktorskog studija u Sofiji u klasi prof. Luise Sello.
Usavršavala se na majstorskim radionicama uglednih flautista kao što su Laura Levai Aksin, Ljubiša Jovanović, Renata Penezić, Karolina Šantl Zupan, Marina Horak, Pierre-Yves Artaud, Trevor Wye, Orlando Valle, Philippe Alain-Dupre, Karl- Heinz Schüzt, Raphael Leone, Matej Zupan. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada sa državnih i međunarodnih takmičenja.
Trenutno je zaposlena kao asistent, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku za drvene duvačke instrumente i harmoniku, smjer Flauta.

Alma Dizdar je srednje muzičko obrazovanje stekla u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi prof. Vasilija Buzmakova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Master studij je pohađala na prestižnom Univerzitetu Ithaca College u Ithaci, NY u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Studentica je III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Ernsta Kovacica. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Aida Deljkić, rođena 1991. godine u Zenici gdje je završila osnovnu i srednju muziku školu. Diplomirala je 2014. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Dejan Mlađenović, a magistrirala 2016. godine u klasi prof. Pavel Kandrušević.
Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima i muzičkim festivalima. Usavršavala se iz oblasti viole, kamerne muzike i učestvovala u radu domaćih i evropskih omladinskih orkestara (Mađarska, Slovenija, Njemačka, Italija, Norveška, Austrija). Također, član je gudačkog kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu, Gudačkog kvarteta aMAS, aktivni član Sarajevske filharmonije, a od 2018. god je zaposlena kao asistentica na predmetu viola na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

U februaru 2020. će imati mini turneju koju će činiti tri koncerta:
• 18.02.2020. u 18,00h Franjevačka teologija Sarajevo (BiH)
• 19.02.2020. u 18,00h Muzej Grada Zenica (BiH)
• 29.02.2020. Oslo (Norveška) ( Koncert povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH)
Na programu djela: A.Vivaldija, M. Regera, L. van Beethovena

Ulaz na koncerte je slobodan!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno