Info

Trikovi za dobijanje veće plaće

Sedam trikova za dobivanje veće plaće u 2016. godini
Sedam trikova za dobivanje veće plaće u 2016. godini

Trikovi za dobijanje veće plate- Prošli ste na razgovoru za posao, poslodavac je zadovoljan vama – ali ostala je još jedna stavka, plaća. Uvijek delikatna tema za razgovor, vjerojatno i najneugodnija, gdje poslodavac uvijek gleda da “prođe bolje”, što znači da vi primate manje novca.

Vaš cilj je da prođete što bolje naravno, a ukoliko se o visini mjesečnog ili tjednog iznosa da pričati, odnosno pregovarati, ovih sedam savjeta bi vam moglo koristiti da pomoću psiholoških trikova povećate platnu cifru.

Business Insider je pričao sa tri agenta, iz polja upravljanja ljudskim resursima, koji su ispričali za ovaj ugledni medij, kako to da kandidati ubijede poslodavce da im daju više novca.

1. Uvijek pustite da poslodavac da prvu ponudu: Dodatak: Dok je on ne izgovori, vi je ne spominjite.

2. Ne raspitujte se mnogo oko prosječne plaće: Vjerojatno imate informaciju oko prosječnih plata u toj kompaniji i prije nego odete na razgovor. Ali morate paziti na to da ne zapitkujete druge ljude koji tu rade previše. Svaka kompanija ima limit koji će potrošiti na vas, nude vam uvijek manje, ali ako vi prebacite najveću cifru koju oni imaju u glavi – eliminirani ste, tako da tijekom “istrage” o financijskoj moći firme budite tihi i diskretni.

3. Bolje platni razmak, nego direktna cifra: Dakle, uvijek krenite sa “pristao bih na cifru između ‘te i te'”, nego “neću raditi za ispod toliko”. Ostavlja bolji utisak, imate oslonac za pregovore, vidjet ćete reakciju poslodavca, a pri tom ste još uvijek u prednosti jer šaljete pozitivne signale za nastavak pregovora.

4. Recite “čudan” i okrugao broj: Stručnjaci su za Business Insider otkrili da je bolje koristiti “čudne” (u prijevodu neparne) cifre, umjesto okruglih.

Tako da kada vas poslodavac pita na koliko biste pristali, radije recite na 1.300 KM, umjesto 1.450. Pri tom, uvijek u glavi imajte stavku broj tri.

5. Iskoristite kartu kontraponude: Ako vam poslodavac kaže da li biste pristali na mjesečnu plaću od 1.200 KM, recite 1.400. Ali kontra ponudu možete koristiti samo jednom. Naći ćete se “negdje između” svakako. Previše cjenkanja je frustrirajuće za obje strane. Ukoliko on kaže 1.350, recite slobodno “imamo dogovor”.

6. Izgledajte uzbuđeno, ali ne previše: Entuzijazam i sreću morate pokazati, ali ako ga pokazujuete previše, dokazali ste da ste upravo izašli iz ekstremnog očaja. Poslodavac uvijek želi osobu koja je spremna i ozbiljna u namjerama. Ne želi nekoga tko će izgorjeti od želje. Tu slabost pokazujete onda kada pokažete da ste previše uzbuđeni zbog novog radnog mjesta.

7. Uvijek recite točan iznos plaće na prethodnom radnom mjestu: Te stvari se uvijek mogu provjeriti bez problema, a nikome ne treba lažov u radnom okruženju. A sigurno ne želite početi novi radni odnos sa stavkom “slagao” u biografiji.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem