Ovaj izvještaj je objavljen tačno dvije godine nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi put proglasila pandemiju.

Tim za prekomjernu smrtnost od COVID-19 na američkom Univerzitetu Washington proučavao je podatke za 191 zemlju i teritoriju kada se radi o stavki koju oni nazivaju “istinskom globalnom cifrom smrtnosti”, prenosi BBC.

Neki smrtni slučajevi su uzrokovani virusom, dok su drugi povezani s infekcijom.

To je zato jer je zaraza COVID-19 u mnogim slučajevima pogoršavala druga već postojeća medicinska stanja, kao što su bolesti srca ili pluća, naprimjer.

Mjerna jedinica koja se koristi u ovom slučaju se naziva prekomjerna smrtnost, a koja prikazuje koliko je više ljudi umrlo nego što bi se očekivalo u odnosu na posljednje godine, prije nego što je pandemija zahvatila svijet.

Da bi to izračunali, istraživači su prikupili podatke putem pretraživanja različitih vladinih web stranica, Svjetske baze podataka o smrtnosti, Baze podataka o ljudskoj smrtnosti i Evropskog statističkog ureda.

Procjenjuje se da su stope prekomjernih smrtnih slučajeva dramatično varirale po zemlji i regionu, ali ukupna globalna stopa izračunata u studiji je 120 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi.

To bi značilo da se oko 18,2 miliona smrtnih slučajeva dogodilo zbog COVID-19 u dvije godine između početka 2020. i kraja 2021. godine, što je tri puta više od zvanične zabilježene cifre od 5,9 miliona.

Procjene prekomjerne smrtnosti izračunate su samo za period istraživanja, a ne po sedmici ili mjesecu, zbog kašnjenja i nedosljednosti u izvještavanju o podacima o smrti od Covida koji bi mogli drastično promijeniti procjene, naglašavaju istraživači.

Prema istraživanju, koje je objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet, najviše stope su bile u zemljama s nižim prihodima, u Latinskoj Americi, Evropi i podsaharskoj Africi. Ali smrtni slučajevi su također bili prilično visoki u nekim zemljama s visokim dohotkom, kao što su Italija i dijelovi SAD-a.

Pet zemalja sa najvišom procijenjenom stopom prekomjerne smrtnosti su: Bolivija, Bugarska, Eswatini, Sjeverna Makedonija i Lesoto.

Pet zemalja sa najnižom stopom prekomjerne smrtnosti su: Island, Australija, Singapur, Novi Zeland i Tajvan.

Vodeći autor ove studije, dr Haidong Wang, iz Instituta za zdravstvene metrike i evaluaciju, rekao je da je razumijevanje pravog broja smrtnih slučajeva tokom pandemije od vitalnog značaja za efikasno donošenje odluka u javnom zdravstvu.