Kultura

FOTO: održana sedma smotra folklora Gradišće 2017.

FOTO: održana sedma smotra folklora Gradišće 2017.  – Kulturno-umjetničko društvo „Gradina“ iz Gradišća organiziralo je jučer, u nedjelju,  7. smotru folklora – Gradišće 2017. Pored domaćina, pred mnogobrojnom publikom, predstavili su se članovi KUD „Puračić” iz Puračića, KUD „Krivaja“ iz Zavidovića, Udruženja mladih „Poljice” iz Lukavca, BZK „Preporod“ iz Busovače i KUD „Mošćanica“ iz Zenice.

Prije same smotre održan je defile kroz Gradišće, a na samoj smotri publika je imala priliku uživati u brojnim narodnim igrama i vokalnim izvedbama izvornih muzičkih numera.

Kako kažu iz KUD Gradine smotrom se pokušava oživljavati i njegovati tradicijska kulturna baština Bosne i Hercegovine koja je danas nažalost na marginama društvene zbilje. Kroz smotru se želi predstaviti sve ono što radi Društvo osnovano davne 1974. godine sa osnovnim ciljem promocije, očuvanja i zaštite folklornog i kulturno-historijskog naslijeđa kako Gradišća, tako i naše Zenice.

Iz KUD Gradine se zahvaljuju generalnom sponzoru smotre BH Telecomu kao i svim drugim sponzorima i mještanima Gradišća koji su svojim radom i prilozima pomogli održavanje sada već tradicionalne smotre.

 
loading...