Info

Traže besplatnu mamografiju žena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fondacija „Sanela Redžepagić“ predlaže Vladi Federacije da promptno u Budžetu za 2015. godinu predvidi sredstva u iznosu od jedan milion KM, za pozivnu mamografiju. Naime, opće je poznato da u BiH, a posebno u Federaciji veliki broj žena ( čak i mlađih) oboljeva od raka dojke, a da se na prevenciji ništa ozbiljno ne preduzima, ni od jednog zvaničnog organa koji u opisu posla ima zdravlje stanovništva.
Neke velike bolnice imaju samo po jedan mamograf (Zenica), pa je ženama, uz nemogućnost , da isti plate, faktički onemogućena bilo kakva prevencija.
Iako u BiH, pa tako ni u Federaciji ne postoji zvaničan registar oboljelih žena od raka dojke, svakim danom ih je sve više, a nezvanična statistika bilježi nekoliko hiljada žena u federaciji koje se nalaze na tretmanu u klinikama koje su osposobljene za dijagnostiku i liječenje ove teške bolesti.
Ova akcija bi se odvijala u većim centrima: Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću, a uz uvjet da se u Budžetu za 2015. godinu predvide navedena sredstva, pregledom bi se obuhvatilo približno 25 hiljada žena, starosti iznad 45 godina i to nezaposlenih, koje nisu prijavljene na zavodu za zapošljavanje radnika, odnosno nalaze se u statusu domaćica.
Ova akcija bi imala višestruki značaj, jer bi pored ostalog, podstakla da se za mamografski pregled odluče i žene koje su ili u redovnom odnosu ili se nalaze na evidenciji nezaposlenih, pa čak i mlađe od 45 godina, jer ova opaka bolest napada i znatno mlađu populaciju žena. Mamografskim pregledom ova bolest se otkriva u ranom stadiju, što povećava broj izliječenih, a žene postaju svjesnije potrebe redovnih pregleda dojki.
Ova bi akcija bila od izuzetnog značaja, a pokazala bi i da se društvo i pored teškog ekonomskog stanja brine o zdravlju žena, koje nemilostrdno napada rak dojke.

S poštovanjem,
Predsjednik Fondacije
Safet Redžepagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno