Info

Ko će sjediti u Domu naroda FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Domu naroda Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH svoje predstavnike među 54 izabrana delegata/izaslanika imat će čak 13 političkih partija, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA) nakon što je Centralna izborna komisija danas preraspodjelom okončala i drugi krug dodjele mandata. Najviše izaslanika ima Koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH 13, po 10 će imati Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP), pet Demokratska fronta (DF), četiri Savez za bolju budućnost (SBB), tri Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a po dva Naša stranka (NS) i Laburistička partija (LP).
Po jednog delegata imat će pet stranaka: Stranka demokratske aktivnosti, Stranka dijaspore (SD), Liberalna stranka (LS), Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB). I nakon obavljenog prvog i drugog kruga dodjele mandata po kantonima ostala su upražnjena četiri mjesta u Klubu srpskog naroda koji će umjesto propisanih 17 brojati 13 delegata. Odluku o pristupu trećem krugu, popuni Kluba srpskog naroda predstavnicima iz kandidacijskih listi neizabranih predstavnika koje imaju Srbe Centralna izborna komisija BiH će donijeti naknadno.

Inače, po Ustavu bh. entiteta FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH treba da broji 58 delegata od čega po 17 u klubovima srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda te sedam iz reda ostalih. Analiza AA pokazuje da će u Klubu hrvatskog naroda djelovati izaslanici iz pet stranaka: Koalicije predvođene HDZ-om koja će imati više od dvotrećinske većine u klubu 13 predstavnika, te po jedan iz Stranke dijaspore, Laburističke partije, SBB-a i HDZ-a 1990. U Klubu bošnjačkog naroda SDA će imati 10 delegata, DF i SBB po tri, a Stranka demokratske aktivnosti jednog.
Od 13 izabranih delegata u Klubu srpskog naroda najviše, njih šest je iz SDP-a, tri iz SNSD-a a po jedan iz DF-a, naše stranke, Narodne stranke Radom za boljitak i Liberalne stranke. Kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH kao čelnike izvršne vlasti koji konsenzusom povjeravaju mandat za sastav nove entitetske vlade predlaže najmanje po jedna trećina svakog od klubova konstitutivnog naroda, šest od njih 17.
To znači da će Koalicija predvođena HDZ-om moći predložiti kandidata za predsjednika, da će isto moći učiniti SDA u ime Kluba bošnjačkog naroda dok će biti problematičan izbor potpredsjednika iz srpskog naroda kojeg jedino može dati SDP koji je opoziciona stranka ili SNSD u saradnji sa ostalim manjim strankama.

Među sedam delegata iz reda ostalih najviše će ih biti iz SDP-a četiri, a po jedan iz Naše stranke, DF-a i Laburističke partije. Delegati iz reda ostalih učestvuju u glasanju u općoj većini, ali ne i po klubovima konstitutivnih naroda. Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH trebala bi se održazi do kraja ove sedmice. Nakon isteka roka žalbe od dva dana CIK- BiH bi, ako ih ne bude, već u srijedu ili četvrtak mogao potvrditi rezultate posrednih izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno