Biznis

Top lista najvećih uvoznika i izvoznika u BiH

ArcelorMittal, Prevent i Aluminij predvode listu
ArcelorMittal, Prevent i Aluminij predvode listu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Top lista najvećih uvoznika i izvoznika u BiH- “Po nazivu firmi i činjenici čime se bave, lako se može zaključiti šta se najviše uvozi u BiH i izvozi iz naše zemlje”, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na listi deset najvećih bosanskohercegovačkih izvoznika za prošlu godinu u vrhu je zenička kompanija ArcelorMittal, a slijede ju Prevent BH d.o.o. te mostarski Aluminij. Vodeći uvoznici u našoj zemlji bili su Optima grupa d.o.o. Banja Luka, Holdina d.o.o. Sarajevo i EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), nakon Aluminija, na listi izvoznika četvrto je mjesto zauzela banjulučka Optima grupa, a peto industrija za proizvodnju koksa, kemijskih proizvoda i energije Global Ispat koksna industrija d.o.o. (GIKIL).

Nakon njih, među prvih deset redom su se našli: Alumina d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge, Sisecam soda Lukavac d.o.o., društvo za proizvodnju lake i teške (guste) sode i drugih proizvoda na bazi sode, Borac Export-Import d.d., Tvornica obuće Sportek d.o.o. i posljednji Bimal d.d., tvornica za proizvodnju ulja. Četvrto mjesto u uvozu zauzeo je visočki Prevent BH, a nakon njega slijedi zenički proizvođač čelika – ArcelorMittal. Korak iza ArcelorMittala po uvozu je dioničko društvo iz iste branše – Aluminij, dok je sedmo mjesto zauzeo Petrol BH Oil Company d.o.o. Sarajevo. Osmo mjesto u top 10 uvoznika zauzima Energoinvest d.d. Sarajevo, zatim deveto Bimal iz Brčkog te deseto Fis iz Viteza.

U odnosu na listu vodećih uvoznika i izvoznika iz prvog kvartala prošle godine, vidljivo je da je došlo do promjena. Vodeća dva izvoznika su na kraju godine zamijenila mjesta – tada je prvo mjesto zauzimao Prevent, a zenički proizvođač čelika bio je drugi. Aluminij i Optima nisu mijenjali svoju poziciju, dok su GIKIL i Alumina zamijenili peto i šesto mjesto. Lista vodećih izvoznika izmijenila se od sedmog do posljednjeg mjesta – raniji je redoslijed išao Borac Export-Import, TO Sportek, Sisecam soda, a na deseto se mjesto uvrstio Bimal, dok je ranije posljednju poziciju držao Natron-Hayat. Optima grupa zadržala je prvu poziciju od ranije, a isto je i s Holdinom. Ipak, Prevent i EFT – RiTE Stanari samo su zamijenili četvrtu i petu poziciju u odnosu na listu iz prvog kvartala u 2014.

Na kraju prošle godine GIKIL, koji je ranije zadržavao petu poziciju u uvozu, ispao je s liste te se je ArcelorMittal popeo za jedno mjesto naprijed. Među uvoznicima u odnosu na ranije podatke, uvrstio se Petrol, Bimal i Fis Vitez, dok su ranije listu sačinjavali i Sportek te Orevent Leather iz Sarajeva.

Pojedinačni iznosi u vrijednosti ostvarenog uvoza i izvoza predstavljaju poslovnu tajnu svakog poreskog obveznika, te UIO takve podatke ne može dostaviti javnosti.

“Po nazivu firmi i činjenici čime se bave, lako se može zaključiti šta se najviše uvozi u BiH i izvozi iz naše zemlje”, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Top 10 izvoznika

1. ArcelorMittal Zenica d.o.o. – Zenica
2. Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u automotivima PREVENT BH d.o.o. Visoko – Visoko
3. ALUMINIJ d.d. – Mostar
4. SISECAM SODA LUKAVAC d.o.o. društvo za proizvodnju lake i teške (guste) sode i drugih proizvoda na bazi sode – Lukavac
5. ALUMINA d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge – Zvornik
6.GLOBAL ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA d.o.o. za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije – Lukavac
7. BIMAL d.d. za proizvodnju ulja – Brčko Distrikt BiH
8. CIMOS TMD Automobilska industrija d.o.o. Gradačac – Gradačac
9. BORAC EXPORT- IMPORT d.d. – Travnik
10. OPTIMA GRUPA d.o.o. Banja Luka – Banja Luka

Top 10 uvoznika

1. OPTIMA GRUPA d.o.o. Banja Luka – Banja Luka
2. HOLDINA d.o.o Sarajevo – Sarajevo
3. ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA d.o.o. za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije – Lukavac
4. Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u automotivima PREVENT BH d.o.o. Visoko – Visoko
5. ArcelorMittal Zenica d.o.o. – Zenica
6. PETROL BH OIL COMPANY d.o.o. Sarajevo – Sarajevo
7. BIMAL d.d. za proizvodnju ulja – Brčko Distrikt BiH
8. Porsche BH d.o.o. Sarajevo/Vogošća – Sarajevo
9. ALUMINIJ d.d. – Mostar
10. CIMOS TMD Automobilska industrija d.o.o. Gradačac – Gradačac

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno