Info

Top 10 sportskih događaja koji su obilježili 2022. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lana Pudar, Novak Đoković, nogometna reprezentacija Argentine, ženska kadetska nogometna selekcija BiH, najbolji bh. tim u sjedećoj odbojci, nogometni Zmajevi… obilježili su sportsku 2022. godinu.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba izabrala je deset najvažnijih sportskih događaja u Bosni i Hercegovini i svijetu u 2022. godini.

1. Lana Pudar – zlatna medalja na Europskom prvenstvu

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar (16) u finaloj utrci Europskog prvenstva u Rimu u disciplini 200 metara delfin osvojila je zlatnu medalju, prvu u historiji Bosne i Hercegovine.

Pudar je postala prvakinja Evrope plivajući ovu dionicu u vremenu 2:06.81 minute.

Srebro je pripalo Heleni Rosendahl Bach iz Danske sa vremenom 2:07.30, a bronza Italijanki Ilariji Cusinato koja je isplivala vrijeme 2:07.77 minute.

2. Argentine svjetski prvak, Kataru čestitke za najbolje organiziran Mundijal

Nogometna reprezentacija Argentine osvojila je na Svjetskom prvenstvu u Kataru treću titulu prvaka svijeta. Argentinci su predvođeni kapitenom Lionelom Messijem šokantno izgubili u prvom kolu grupne faze od Saudijske Arabije (1:2), ali su poslije toga redali pobjede protiv Australije, Nizozemske i Hrvatske i u veličanstvenom finalu protiv branioca titule Francuske, poslije jedanaesteraca 4:2, nakon što je u regularnom dijelu i poslije produžetaka bilo neriješeno 3:3.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Messi, kome je od velikih trofeja nedostajao samo ovaj sa Mundijala. Bronzu je osvojila Hrvatska, a najveće iznenađenje turnira je Maroko, koji je postao prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva.

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Gianni Infantino rekao je Mundijal u Kataru najbolje organizirano Svjetsko prvenstvo. Saglasni smo.

3. Novak Đoković – deportacija iz Australije

Srbijanski teniser Novak Đoković deportovan je 16. januara iz Australije zbog odbijanja da se vakciniše protiv koronavirusa, pa nije mogao da brani titulu na Australian Openu.

Poslije zadržavanja u imigracionom pritvoru i dva sudska procesa, Đokoviću je ukinuta viza za ulazak u Australiju, zbog prijetnje da bi prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa.

On je propustio i US Open i četiri mastersa, ali je poslije povratka na teren ostvario dobre rezultate, osvojio je pet od 11 turnira uključujući i sedmi trofej na Wimbledonu, kao i završni Masters.

Jedan od najboljih tenisera svih vremena u Visokom je 13. jula svečano otvorio novi teniski kompleks u parku “Ravne 2” u “Dolini piramida”. Pohvale idu i na račun dr. Semira Osmanagića.

4. Nogometna reprezentacija BiH u Diviziji A Lige nacija

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 23. septembra  pobjednik je UEFA Divizije B u Ligi nacija i nakon svega jedne sezone vraćamo se u elitni razred europskog nogometa.

Zmajevi su pred 13.000 navijača navijača u fantastičnoj atmosferi na Bilinom polju u Zenici, sa 1:0 pobijedili Crnu Goru i plasirali se u Diviziju A, kolo prije kraja takmičenja.

Velike pohvale idu na račun selektora bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva i igrača, koji su pobijedili u velikom takmičenju.

4. Pobjeda BiH u borbi da se ne odigra prijateljska utakmica sa Rusijom

Zmajevi, zajedno sa selektorom Ivaylom Petevom, su pobijedili i u borbi za neodigravanjem prijateljske utakmice protiv Rusije, i pored velikog pritiska određenih političkih struktura iz Republike Srpske (Milorada Dodika koji je obećao agresoru Vladimiru Putinu da će se meč igrati) i smutljivaca iz dijela Federacije BiH.

Petev se nije izjasnio da je protiv odigravanja utakmice, ali je njegova šutnja bila dovoljan signal igračima da ustraju u borbi da se ne odigra prijateljska utakmica protiv agresorske države.

Peteva će to, na kraju, i koštati posla u Nogometnom savezu BiH.

5. Srebro reprezentacije u sjedećoj odbojci zlatnog sjaja

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u novembru izgubila je u finalnom meču Svjetskog prvenstva u Sarajevu od Irana 0:3 (24:26, 30:32 i 12:25).

Iako su izgubili u velikom finalu, našim momcima nema ko šta zamjeriti jer su i na ovom Svjetskom prvenstvu osvojili medalju – srebrenu.

Najtrofejnijem bosanskohercegovačkom sportskom kolektivu to je treće srebro sa svjetskih prvenstava.

Za 25 godina odbojkaši BiH ukupno su osvojili 24 odličja na najvećim međunarodnim takmičenjima – Paraolimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima.

6. Održane Zimske olimpijske igre u Pekingu

Najveće zimsko sportsko takmičenje u Kini obilježili su norveški biatlonci Johannes Thingnes Bo i Marte Olsbu Roiseland, koji su osvojili po pet medalja.

Bo je osvojio četiri zlata, a Marte Olsbu Roiseland tri.

Također, takmičenje je obilkežila i kontroverza oko 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve, koja je po osvajanju zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji bila pozitivna na zabranjenu supstancu.

Poslije odluke Suda za sportsku arbitražu njoj je dozvoljeno da ostane u Pekingu, a u pojedinačnoj konkurenciji zauzela je četvrto mjesto.

Podijeljeno je ukupno 328 medalja, a najuspješnija nacija bila je Norveška sa 16 zlatnih, osam srebrnih i 13 bronzanih medalja.

Bh. olimpijski tim činili su: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i Mirza Nikolajev (sankanje).

7. Real Madrid osvojio Ligu prvaka

Real Madrid je u Parizu osvojio rekordnu 14. titulu prvaka Europe, nakon što je pobijedio Liverpool sa 1:0, golom Viniciusa Juniora.

Finale će biti upamćeno i po nemilim scenama prije samog početka meča. Loša organizacija događaja dovela je do sukoba navijača i policije, a sam meč je kasnio 36 minuta.

Utakmica je odigrana u Parizu pošto je Sankt Peterburgu oduzeta organizacije zbog ruske agresije u Ukrajini.

8. Debakl Zmajica na Svjetskom košarkaškom prvenstvu

U grupi u kojoj su bile SAD, Kina, Belgija,Portoriko i Južna Koreja, koošarkaške Zmajice su upisali svih pet poraza na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Sve je krenulo nizbrdo već od prve utakmice sa Portorikom (58:82), gdje se očekivala sigurna pobjeda. Kasnije je umorna Jonquel Jones pokušavala, ali nije uspjela vratiti BiH na pravi kolosijek. Na kraju se i oprostila od dresa BiH.

U anketi naši čitatelji su glasali da je za debakl Zmajica u Australiji najveći krivac loša finansijska situacija u Košarkaškom savezu BiH.

9. BiH domaćin U-17 Eura 2022 za žene i ušla u historiju

Bosna i Hercegovina je po prvi put dobila priliku da organizuje jedno veliko nogometno takmičenje pod okriljem UEFA.

Od 3. do 15. maja 2022. godine u četiri grada održano je U-17 Evropsko prvenstvo za žene.

Pripreme za ovo takmičenje su praktično počele dan nakon odluke UEFA da naša zemlja ugosti najbolje mlade selekcije Europe.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je u protekle dvije godine uložio velike napore da opravda povjerenje koje je ukazano našoj zemlji i da sve učesnike i ostale goste dočekao na najvišem nivou.

Reprezentacija Njemačke je po osmi put postala prvak Europe. U finalu su nadigrale Španiju nakon penala.

10. Amel Tuka ostao bez medalje na Europskom prvenstvu

Razočaranje – Amel Tuka 18. augusta nije uspio da se plasira u polufinale Europskog prvenstva u Munchenu.

Naš najbolji atletičar ispao je u kvalifikacijama, gdje je ostvario vrijeme 1:47.73, što nije bilo dovoljno za plasman u nastavak takmičenja.

Zbog povrede je propustio i Svjetsko prvenstvo u SAD.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno