Zenica

TIKA donirala opremu Udruženju “Medica“

Podrška ekonomskom osnaživanju žena
Podrška ekonomskom osnaživanju žena
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je danas udruženju “Medica“ Zenica vrijednu opremu kao vid podrše projektu edukacije ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja žena i mladih u ruralnim sredinama.

U okviru donacije udruženju je uručeno 30 šivaćih mašina, dvije kućne Overlock mašine za obradu finih materijala i dvije industrijske Overlock mašine. Također, uručen je jedan električni nož za krojenje, četiri paspu aparata za obradu trake, 20 komada krojačkih makaza, deset stolica sa podešavanjem za sjedenje kao i 220 kalupa za nitne i pet pegli.

Projekat je usmjeren na provođenje edukacije ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja i edukacije za životne vještine žena i mladih koji su u riziku da postanu žrtve nasilja u porodici i zajednici, a koje su završile samo osnovnu školu i koje su duži niz godina registrovane pri Zavodu za zapošljavanje.

Ova značajna donacija će biti od velike koristi članovima i korisnicima usluga udruženja “Medica“, koje već dugi niz godina realizuje programe ekonomskog osnaživanja žena kroz edukacije za zanatska zanimanja krojenje, šivanje, tapaciranje, printanje na tekstilu, javlja Anadolu Agency (AA).

TIKA u Bosni i Hercegovini djeluje od 1995. godine, a pruža podršku u poljima obrazovanja, kulture, zdravstva, restauracije, poljoprivrede i stočarstva, saradnje sa javnim ustanovama i nevladinim organizacijama te brojnim drugim aktivnostima. U periodu između 2008. i 2015. godine TIKA je u Bosni i Hercegovini realizovala više od 450 projekata.

“Medica” Zenica je stručna nevladina organizacija, koja od aprila 1993. godine kontinuirano pruža psiho-socijalnu i medicinsku podršku ženama i djeci žrtvama ratnog, a potom i poratnog nasilja, uključujući žrtve ratnih silovanja i ostalih oblika ratne torture, te seksualnog nasilja u mirnodopskim uslovima, žrtve porodičnog nasilja, kao i žrtve trgovine ljudima.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno