Info

Think before u click: Cyber kriminal i kako se zaštititi

Think before u click: Cyber kriminal i kako se zaštititi – U posljednjih nekoliko mjeseci su primjećene pojačane Cyber kriminalne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine. U više navrata je registrovana krađa ili pokušaj krađe baza podataka značajnih za poslovanje jedne kompanije, na način da se neovlaštenim upadom u sistem podaci zaključaju od strane zlonamjernih lica (hakera).

Lica koja vrše navedene napade za otključavanje podataka obično traže uplatu u kriptovaluti Bitcoin. U određenim slučajevima kompanije ni nakon izvršene uplate nisu dobile nazad svoje podatke.

Važno je napomenuti da ne postoji 100%-tna zaštita od navedenih napada, ali zato postoji mogućnost da se bezbjednost informacionog sistema podigne na znatno viši nivo.

Kako biste što uspješnije odgovorili na Cyber prijetnje i kako ne biste doveli u pitanje kontinuitet vlastitog poslovanja kompanija Teleklik vam preporučuje da, ukoliko već niste, implementirate sljedeća rješenja:

  • Obavezan automatski backup podataka na više lokacija;
  • Firewall hardware-sko rješenje sa licenciranim software-om;
  • VPN rješenje za siguran pristup ovlaštenih lica izvan mreže;
  • Licencirano antivirus rješenje za sve korisničke uređaje;
  • Licenciran Windows operativni sistem na korisničkim računarima i serveru, kao i Microsoft Office aplikacije.

Takođe, preporuka je da, u email-ovima dobijenim od strane nepoznatih pošiljalaca, ne otvarate sumnjive fajlove u prilogu ili linkove za redirekciju na određenu web stranicu.

Nedostatak navedenih rješenja predstavlja značajnu slabost informacionog sistema, a samim tim i pogodan teren za neovlaštene upade zlonamjernih lica koja dobijaju mogućnost da manipulišu podacima vaše kompanije.

Za više informacija u vezi implementacije navedenih rješenja Teleklik tim Vam stoji na raspolaganju.

Autor: akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem