Zenica

Tete zeničkih vrtića ne žele više šutjeti: Traže ispunjenje zahtjeva ili stupaju u štrajk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikalna podružnica Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica uz podršku Saveza sindikata BiH danas je održala konferenciju za medije na kojoj su ukazali na brojne probleme s kojima se susreću tete u zeničkim vrtićima.

Današnju konferenciju otvorio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović koji je kazao da su u proteklom periodu pokušali razgovarati s nadležnima, od menadžmenta vrtića do osnivača Grada Zenice o ovim problemima, ali da nisu naišli na dobru volju zbog čega su se odlučili i javnosti predstaviti probleme s kojima se suočavaju.

“Imali smo problema oko sezone godišnjih odmora gdje su kolegice radile s prevelikim brojem djece koji je daleko iznad standarda i normativa. I danas imamo tu situaciju da u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima rade s 40-50-60 polaznika što nisu uslovi koje očekuju roditelji koji ostave djecu u te ustanove”, kazao je Šatorović.

Kazao je da je ova konferencija organizovana i s ciljem vođenja računa o interesima djece.

“Mnogo je nelogičnosti, postoje i kašnjenja u pogledu primanja uposlenika. Ne želimo da se o tome šuti, pa da reagujemo nakon deset neisplaćenih plaća i regresa. Želimo odmah reagovati jer nemamo uvid u poslovanje ustanove. Možda nam ne bi bio interesan kada bi imali plaće i uslove rada kako je to u Sarajevu. Ne bi nas interesovale naknade članova UO, po kojoj cijeni su izdati poslovni prostori JU. Na sva ta pitanja nemamo ni uvid niti odgovor. Kada bi uprava javno iznijela podatke s kojim sredstvima raspolaže, možda bismo imali razumijevanje za kašnjenje isplate nekih stvari”, dodao je Šatorović te zaključio da je mnogo nepravilnosti u radu javne ustanove.

Naglasio je i da se tek oformljeni sindikat pokušava rasformirati, da radnici već sada trpe pritiske da se iščlane iz sindikata, da ne traže informacije, da su najavljeni i neki premještaji radnika iz vrtića u vrtić kao vid represivnih mjera.

Sindikalna povjerenica Jasminka Maličbegović je kazala da je ova konferencija za medije došla nakon brojnih pokušaja kontakta i razgovora s osnivačem i menadžmentom koji nisu imali razumijevanja.

“Naši zahtjevi se ogledaju u povećanju plaće za 20 posto. Ja kao osoba s VSS imam platu 1.100 KM. Želimo isplatu zaostalih primanja, a posljednji topli obrok smo dobili za juli i iznosi 8,5 KM. Isplatu regresa tražimo za 2020., 2021. i 2022. godinu. Kada se sve ispuni, imat ćemo i bolje uslove za djecu jer kada imaju zadovoljne odgajatelje i oni će biti zadovoljniji i sretniji”, kazala je Maličbegović te ukazala i na problem manjka kadrova:

“Želimo da nagovijestimo na problem zapošljavanja novog kadra koji nam se stalno spočitava. Govore nam da nemaju sredstava za nove kadrove. Imamo prostore, ali nemamo osoba koje bi radile s djecom. Ti prostori nam zjape prazni, a imamo djecu na čekanju da krenu u vrtić. Tražimo poštivanje standarda i normativa propisanih zakonom za sve uposlenike. Ja ne znam na koji način više da apelujemo na stvari i situaciju koju imamo. Želimo najbolje uslove kako za djecu tako i za nas kao radnike”, navela je.

Odgajateljica u zeničkom vrtiću Alma Bečarević je kazala da ne znaju gdje odlazi sav novac koji ova ustanova ostvari, ali da sigurno ide u neke druge strane, a ne za poboljšanje života i rada u ustanovama.

“Naš posao radimo pošteno, ali menadžment, direktor i UO moraju stati i preuzeti odgovornost. Trenutno imamo 65 zaposlenih od administracije do rada s djecom, a imamo oko 430 djece. Sve instance smo iscrpili što se tiče obraćanja. Da smo dobili bilo kakav odgovor koji bi nas zadovoljio, ne bi došli do ovoga”, kazala je Bečarević.

Maja Husaković je kazala da je rok za ispunjavanje zahtjeva 20. novembra te da će u suprotnom stupiti u štrajk koji će se ogledati u minimumu poslovanja bez obavljanja osnovne djelatnosti.

Emina Vardo, odgajatelj u Predškolskoj ustanovi je kazala da je najveći problem kadrovski manjak radnika koji odu u penziju te što se ne popunjavaju njihova radna mjesta.

Sindikalni povjerenik JU Deca Sarajevo Envera Šutman je kazala da ni njihovo sindikalno djelovanje u sklopu sindikata osnovnog obrazovanja nije bilo jednostavno, ali da su na kraju uspjeli i da već deset godina ostvaraju svoja prava.

“Kada smo prije 10-ak godina ušli u ovaj sindikat, plata nam je bila 630 KM, sada je duplo veća, pa i više. Nemamo problem kašnjenja regresa i plaća. Mi nismo imali ni kolektivni ugovor, direktor je pravio kolektivni ugovor koji nije imao smisla. Ali, kada smo prešli na trezorsko poslovanje, kada nam je došao Saudin Sivro, prepoznati smo bili, kao i značaj predškolskog odgoja i obrazovanja”, pojasnila je Šutman.

Naglasila je i kako je bilo opstrukcija, ali da su se uspjeli izboriti te da je suprotna strana bila spremna da im pomogne.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno