Info

Termoelektrane u BiH regionalni lider u zagađenju

Podijeli ovu vijest:

Termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu ponovo su u 2021. kršile zakonodavstvo o zagađenju zraka emitujući pet puta više sumpor-dioksida nego što je dozvoljeno i 1,8 puta više prašine, navodi se u izvještaju koji je danas objavila mreža CEE Bankvoč, a podržao Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Stupanje na snagu novih zakonskih standarda 1. januara 2018. trebalo je da donese smanjenje smrtonosnog zagađenja zraka, navodi se u saopštenju i dodaje da se to u praksi nije desilo.

Novi izvještaj „Uskladiti ili zatvoriti“ pokazuje da su emisije prašine iz postrojenja na ugalj uključenih u nacionalne planove za smanjenje emisija Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije porasle u 2021. godini odnosu na prethodne godine, dok su samo emisije sumpor-dioksida blago smanjene.

PROČITAJTE I:   Hadžije iz Bosne i Hercegovine stigle u Mekku, čekaju red za obavljanje umre

Regionalni lider u zagađenju u 2021. i dalje je Bosna i Hercegovina.

Termoelektrana Ugljevik je 2021. ponovo emitovala najviše sumpor-dioksida u regionu – 86.774 tone, iako je instalirana oprema za odsumporavanje po cijeni od 85 miliona eura.

Najveći emiter prašine u 2021. godini bila je termoelektrana Gacko u Bosni i Hercegovini, čije su emisije više nego utrostručene u 2021. godini – na 4.960 tona, ili 16 puta više nego što je dozvoljeno, a razlozi za ovo ogromno povećanje nisu saopšteni.

PROČITAJTE I:   Epidemiološka situacija u ZDK stabilna, za sedam dana potvrđena 62 nova slučaja virusa korona

Što se tiče Srbije, Kostolac B je konačno počeo da smanjuje emisije sumpor-dioksida 2021. godine, ali Elektroprivreda Srbije još nije pribavila upotrebnu dozvolu za postrojenje za odsumporavanje, osam mjeseci nakon podnošenja zahtjeva za njeno izdavanje.

Kostolac B je tokom 2021. godine emitovao 26.015 tona sumpor dioksida, što je značajno smanjenje u odnosu na 95.097 tona u 2020, ali i dalje 1,6 puta više od dozvoljenog.

Kostolac A2 je u 2021. bio najveći zagađivač u smislu prekoračenja pojedinačne granice zagađenja, emitujući 13 puta više sumpor-dioksida od dozvoljene granice.

Autor: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010