Info

Šta uraditi ako automobil ne planirate voziti više od tri mjeseca?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz Revije HAK-a odgovorili su na pitanje čitatelja koliko dugo ispravan akumulator može ili treba izdržati ako se auto ne koristi i je li neophodno auto zaključavati kad je u garaži.

Odgovorio mu je HAK-ov tehnički savjet Marin Morava i naglasio da je radi održavanja napunjenosti akumulatora potrebno minimalno u svakom trećem tjednu upaliti motor da se dopuni akumulator. Ovu radnju provoditi s pola sata rada motora izvan zatvorenog prostora radi izbjegavanja nakupljanja ispušnih plinova koji mogu ozbiljno štetiti organizmu i biti pogubni za zdravlje.

Ako se prethodno zna da se vozilo neće voziti duže vrijeme od tri mjeseca, preporuka je odmah odvojiti minus pol s akumulatora i izvaditi akumulator iz vozila, pogotovo ako se vozilo nalazi u prostoru u kojem bi se temperatura okoline spuštala ispod 10°C ili rasla preko 40°C. Preporuka je provesti ovu radnju jer će u suprotnom doći do dubokog pražnjenja akumulatora i on će biti neupotrebljiv, također u garanciji ga neće biti moguće reklamirati zbog neispravnog održavanja.

Prema tome, vaš akumulator, ako je sve ispravno s električnom opremom na vozilu, mogao bi izdržati tri mjeseca do razine da sjednete u vozilo i okrenete ključ te upalite motor bez potrebe spajanja kabela.

Ako bi vaše vozilo otprilike imalo očekivanu snagu pražnjenja u stanju mirovanja od 0,010 A do 0,015 A pri temperaturi elektrolita na 27°C ispraznili bi akumulator za 3 mjeseca od 20-30 Ah što bi trebalo ostaviti prostora za nesmetano pokretanje motora za tri mjeseca. Navedena struja pražnjenja može biti i dosta veća nego što je navedeno u primjeru, ovisno o opremljenosti vozila i dodatno ugrađenoj opremi koju nije ugradio proizvođač vozila – npr. naknadno ugrađeni radio uređaj, alarm protiv otuđenja vozila, GPS praćenje, pa se navedena struja pražnjenja može znatno povećati od navedene u primjeru.

Navedeni model koji se u praksi pokazao stabilan i s malom brzinom pražnjenja u odnosu na nova vozila koja su znatno opremljenija električnom opremom koja može akumulator isprazniti okvirno u periodu od 3 do 6 tjedna nekorištenja vozila do razine ne mogućnosti pokretanja motora.

Preporuka je zaključati vozilo jer vozilo zasigurno tada odlazi u stanje mirovanja i tada je brzina pražnjenja akumulatora najniža. Pripazite ako daljinski zaključavate vozilo da vam je mehanička brava na vratima za otključavanje vozila ispravna kako biste mogli otključati vozilo ako se isprazni akumulator nakon dužeg nekorištenja vozila.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno