Info

Terenska vježba otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Terenska vježba otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017” – Euroatlantski koordinacijski centar za reagovanje na katastrofe (EADRCC) će provesti terensku vježbu otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017”, koja će biti izvedena od 24. do 29. septembra na području Tuzlanskog kantona u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz sjedišta NATO-a u Briselu.

Vježbu zajednički organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i Euroatlantski koordinacijski centar za reagovanje na katastrofe (EADRCC). Zvanični početak vježbe je predviđen za 25. septembar dok će glavna terenska vježba biti održana 27. i 28. septembra.

Terenska vježba će okupiti više od 1.200 učesnika iz 34 države članica NATO-a i država partnerskih inicijativa NATO-a.

Timovi iz 19 zemalja članica i zemalja partnera NATO-a će učestvovati u vježbi, dok će 15 zemalja poslati osoblje ili posmatrače.

Cilj vježbe je provjeriti kapacitiranost odgovora za poplave i druge vrste katastrofa.

Vježba će imati za scenarij poplave, zemljotresa, radiološko-hemijsko-biološke opasnosti i druge vrste incidenata koji prate poplave, klizišta, zemljotrese i druge nesreće.

Nažalost, prirodne katastrofe nisu strane ovoj zemlji. Poplave i klizišta su uništile velike dijelove Bosne i Hercegovine 2014. godine, kada je više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija pružilo podršku.

Na zahtjev Ministarstva sigurnosti civilni tim NATO-a je poslat u Bosnu i Hercegovinu u julu 2014. godine a jedna od preporuka tima je bila da se provede obuka i civilno-vojne međunarodne vježbe.

To će dati mogućnost zemljama članicama i partnerima NATO-a da poboljšaju interoperabilnost kroz širok spektar operacija, uključujući poplave, zemljotres, radiološko-hemijsko-biološke opasnosti i druge nesreće.

Ovo je sedamnaesta terenska vježba Euroatlantskog koordinacijskog centra za reagovanje na katastrofe (EADRCC) od 2000, te prva u BiH.

Sjedište operacija vježbe će biti smješteno u kampusu Univerziteta u Tuzli.

(Vijesti.ba / FENA)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno