Info

FOTO: Održan Treći kamp za djecu oboljelu od dijabetesa

FOTO: Održan Treći kamp za djecu oboljelu od dijabetesa – Savez udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu organizirao je Treći dijabetes dječiji kamp, koji je održan od 8. do 10. septembra u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići (S.R.C.A.) kod Olova.

Ukupno 100 učesnika, među kojima 37 djece dijabetičara sa roditeljima, uživali su u prekrasnom ambijentu S.R.C.A., a priključili su im se djeca i roditelji dijabetičara iz Doboja, Tuzle, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Srebrenika, Brčkog i drugih gradova BiH.

Kamp je posjetila delegacija Gradskog vijeća Zenica predvođena predsjedavajućom Sanjom Renić, koja je djeci uručila poklone. Prigodne darove uručila je i direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Mirzeta Subašić, a roditelji su bili u prilici da dobiju informacije o tekućim aktivnostima te planovima na poboljšanju položaja i unapređenju prava djece oboljele od dijabetesa, kojih u ovom kantonu ima više od 200.

Mališane je pratilo osoblje Službe za dječije bolesti Kantonalne bolnice Zenica i Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zenica (psihijatrica prim.dr Halima Hadžikapetanović i psiholog mr.sc. Tajib Babić), koji su održali i niz stručnih predavanja i radionica. Takođe, održane su i radionice o zdravoj prehrani (dr Inga Marković) i narodnoj ishrani kod dijabetičara (dr Emina Karčić), a Jovanka Bajramović održala je radionice o značaju, ulozi i aktivizmu članova udruženja dijabetičara te izradi projektnih prijedloga.

Djeca su najveći dio slobodnog vremena provodila sa profesorima sporta Erminom Zukićem i Adnanom Zaimovićem kroz igre u vodi i na sportskim terenima, te šetnju i obilazak zoološkog vrta u sastavu S.R.C.A..

Kamp je podržan od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Lutrije BiH, te partnera Ministarstva zdravstva ZDK, Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, Doma zdravlja Zenica, Grada Zenica i farmaceutskih kuća Novo Nordisk i Salvus BH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem