Info

Televizijska premijera dokumentarnog filma ‘Imami šehidi’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dokumentarni film “Imami šehidi”, nakon 78 promocija u 14 država, bit će premijerno prikazan u programu Televizije BIR drugog dana Bajrama, kojeg Islamska zajednica (IZ) obilježava kao Dan šehida.

Film govori o imamima koji su ubijeni ili poginuli u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu i bit će emitovan s početkom u 20.35 sati, javlja Mina.

– Dio je serijala kojem je cilj revalorizacija uloge imama u odbrani države Bosne i Hercegovine tokom agresije od 1992 do 1995. godine – rekao je za Preporod.info Mensur-ef. Pašalić koji je bio predsjednik Udruženja Ilmije IZ u periodu pripreme i snimanja filma.

Istakao je da se snimanjem ovog filma htjelo pokazati da su imami uvijek uz svoj narod.

– Dakle, kako god ih predvode sa čistom bijelom ahmedijom u mihrabima prilikom namaza i vjerskih obreda, isto tako imami su, hvala Bogu, u bolnim teškim trenucima bili uz svoj narod i bili su spremni da ovu zemlju brane. Tako imamo 97 šehida koji su sačuvali čistoću svoje ahmedije i svoga poziva te pokazali da su uz svoj narod, uz svoju zemlju i uz svoju Islamsku zajednicu – kaže Pašalić.

Govoreći o historijatu Udruženja Ilmije Pašalić je naveo da su imami kroz povijest radili na tri univerzalna plana.

– Prvi je život u lijepom mubarek dini-islamu uz afirmaciju jedinstvene i snažne Islamske zajednice. Drugi je suverena i nedjeljiva država Bosna i Hercegovina, a treći je pažnja prema našem plemenitom bošnjačkom dobrom narodu koji živi u koegzistenciji sa ostalima koji Bosnu drže u svom srcu. Kada govorimo o tim vrijednostima, onda je normalno i da imami u posebnim aranžmanima u svom životu rade i na realizaciji svih tih univerzalnih zadataka i ciljeva – kaže Pašalić.

Dodao je da je bilo prirodno i da značajan broj imama na različite načine bude angažiran u odbrani Bosne i Hercegovine.

– Da ne bi drugi o nama govorili i pisali što žele pisati, mi smo htjeli da kroz dokumentarne filmove kažemo svoje tačno historijsko, faktičko viđenje naše uloge koju smo imali – pojašnjava Pašalić motive pripremanja filmova.

Podsjetio je da je zamišljeno da serijal čine četiri filma, od kojih je prvo snimljen “Glas imama”, koji govori o herojstvu i vizionarstvu krajiških imama u suprostavljanju onima koji su htjeli napraviti secesiju  1993. godine u tom bihaćkom regionu.

Nakon toga je snimiljen film “Imami šehidi” koji govori o 97 imama, njihovoj ulozi u odbrani Bosne i Hercegovine i njihovoj šehidskoj pogibiji, a treći film je bio “Imami logoraši”, film o 125 imama koji su zajedno sa svojim džematlijama prošli kroz logore sve tri neprijateljske vojske koje su djelovale u periodu agresije od ’92. do ’95. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno