Zenica

Telemach podržao edukaciju štićenika JU Dom porodica Zenica za zaštitu djece na internetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Telemach fondacija, u saradnji sa Centrom za sigurni internet te predstavnicima Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, organizirala je danas za štićenike i zaposlenike Javne ustanove “Dom porodica” u Zenici edukativnu radionicu na temu zaštita od nasilja nad djecom u digitalnom okruženju.

Direktorica Telemach fondacije Maja Tursunović istakal je kako, u okviru svog djelovanja, imaju strategiju koja u prvom redu stavlja akcenat na edukaciju u širem smislu.

-Nama je poseban priotritet sigurnost na internetu maloljetnih osoba, kao i preventivne aktivnosti koje naše najmlađe građane Bosne i Hercegovine i njihove roditelje stavljaju u poziciju da, prije svega, budu zaštićeni.

A, onda, u slučaju da postanu žrtve nasilja na internetu da se to blagovremeno i riješi. Upravo iz ovog razloga, zato što Telemach fondacija djeluje u pravcu društvene odgovornosti, mi smo, prije mjeseca dana, potpisali ugovor s Centrom za sigurni internet, kojem smo donirali usluge interneta kako bi oni mogli obavljati svoj posao, odnosno biti servis porodicama i djeci u slučajevima da postanu žrtve nasilja na internetu- istakla je Tursunović.

Podršku, napominje, pružaju i u preventivnim aktivnostima, a planski su ovu edukaciju odlučili organizirati u JU “Dom porodica” Zenica, s kojom od ranije imaju saradnju. Procijenili su, podvlači, kako će koristiti štićenicima i uposlenicima te ustanove koja skrbi o djeci bez roditeljskog staranja. Najavila je kako će sličnu edukaciju u budućnosti organizirati i u nekim drugim institucijama u BiH, za koje procijene da bi im mogla biti od koristi.

-Mislim da je jako bitno da se ova edukacija realizira upravo u našoj ustanovi, iz razloga što su ovo djeca koja su u stanju socijalne potrebe; djeca koja su trenutno u socijalnom sistemu zaštite te da su jako vurabilni

Da oni, zapravo, imaju najveći rizik kada je u pitanju zloupotreba interneta. Stoga nam je jako drago da će djeca biti u prilici da čuju stručnjake iz ove oblasti, da će dobiti jasne upute šta da rade, kome da se obrate i kako uopće da prepoznaju takve aktivnosti na društvenim mrežama- istakla je Amela Harmandić, diplomirani psiholog u Stručnom timu zeničke ustanove.

Nažalost, dodala je, imali su, mada “ne tako i ozbiljnih”, slučajeva internetskog nasilja ili uznemiravanja nad štićenicima, zbog čega su se obaratili policiji koja je odradila svoje procedure, predviđene protokolima.

Menadžerica Centra za sigurni internet u BiH Amela Efendić podvukla je kako su uključeni u svjetsku sigurnu mrežu te da im je primarni cilj osnivanja tog centra u BiH bio “saradnja s ovakvim kompanijama, koje će nam pomoći da osiguramo bolji, lakši, efikasniji i brži internet za djecu”, zbog čega su zadovoljni kompaniji Telemach.

-Centar je iznimno važan za svu djecu u BiH pa, tako, i u široj regiji, jer, zapravo, mi radimo na podizanju svijesti djece, roditelja, nastavnika i općenito populacije u BiH. A, kažem, i šire, jer se internet ne može ograničiti na granice jedne države, nego je transnacionalan- podvlači Efendić.

Nije cilj, ističe, da se djeci zabranjuje korištenje interneta, nego da im se osigura sigurno okruženje.

-Djeca su pametna, inteligentna- puno inteligentnija od nas. Puno brže napreduju uz internet. Samo treba da ih naučimo kako da se sigurno koriste internetom- naglasila je Efendić.

Sigurnost na internetu, dodaje, uključuje četiri komponente: podizanje svijesti, edukacija, takozvana SOS linija za prijavu neprimjerenog sadržaja te Linija za podršku. Jako je važno prijaviti sve prijtenje na internet una SOS telefon.

Službenik Detašmana za borbu protiv kompijuterskog kriminala FUP-a Ministarstva unutrašnjih poslova Fedracije BiH Saša Petrović, koji je prezentirao primjere iz praktičnog rada na otkrivanju osoba koje preko interneta vrše nasilje nad djecom, napomenuo je kako policija sve takve slučajeve prijavljuje nadležnom tužilaštvu, jer rade po naredzorom tužilaštva.

-Uporedo s tim, trudimo se da identifikujemo, odnosno prikupljamo tragove koji će nam pomoći da identifikujemo drugu stranu. Kada su djeca u pitanju, to se radi odmah i radi se sve dok se ne identifikuje lice.

Ne ide se, čak, ni kući, da bi se to zadokumentovalo. Naravno, sve to prati tužioc – napominje Petrović.

Slučajevi vrbovanja djece od strane odraslih osoba preko interneta “veoma su česti”, ali, mada uvijek može bolje, s raspoloživim kadrom drže sve pod kontrolom, kako ne bi preraslo u “haos”.

-Prioritet su nam djeca i zaštita djece. Dajemo sve od sebe da  spriječimo da upadnu, odnosno da uhvatimo počinioca.

Teško je i opisati kakvih slučajeva zlostavljanja ima. Zlostavljani su na razno-razne načine, a seksualno zlostavljanje, sigurno, imamo barem jednom. Da li će to biti uživo ili na internetu- podvlači Petrović.

Policija kontinuirano radi edukacije po školama, što je najbolji način da se približi toj populaciji te zadobije njihovo povjerenje. FUP je, dodaje, učestvovao u kreiranju Strategije o zaštiti djece u digitalnom okruženju, koju je usvojila Vlada FBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno