Zenica

Sesija Kluba zeničkih intelektualaca sa uvodničarem Sretkom Radišićem, predsjednikom Srpskog građanskog vijeća– Pokret za ravnopravnost Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu redovnih sesija Kluba zeničkih intelektualaca sinoć, 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, članovi Kluba zeničkih intelektualaca ugostili su Sretka Radišića, Fojničaka po rođenju, Zeničanina po opredjeljenju, čovjeka koji je svoju hrabrost, odlučnost, odvažnost i karakter pokazao kad je to bilo najpotrebnije i najteže; čovjeka koji je Zenici dao sebe ispisujući zlatnim slovima stranice njene historije, u onim najtežnim trenucima 90-ih godina. Otvarajući petu sesiju Kluba dugogodišnji predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost Radišić je pohvalio osnivanje Kluba zeničkih intelektualaca ukazujući na nužnost njegovog djelovanja kako na području Zenice tako i mnogo šire. Akcentirajući značaj 9. maja i antifašističkog otpora koji je tokom Drugog svjetskog rata pružen nacističkoj Njemačkoj i fašističkoj Italiji čije su okupatorske snage pobijeđene združenim antifašističkim snagama otpora, među kojima je značajnu ulogu imao i NOP u Bosni i Hercegovini, Radišić je posebno naglasio značaj antifašističkog otpora u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992 – 1995. godine kao i potrebu da se istina o antifašističkom otporu širi da nam se ne bi ponovilo isto zlo koje i danas prijeti modernoj Evropi.

Nakon uvodnog izlaganja otvorena je diskusija tokom koje su učesnici iznosili svoja viđenja trenutne društveno-političke situacije u zemlji tragajući za najboljim modelom prevazilaženja aktuelnih problema bosanskohercegovačkog društva, pa i problema fašističkog tipa, koji su kontinuirano servirani i podgrijavani izvan Bosne i Hercegovine, tačnije iz Beograda i Zagreba čiji zvanični politički predstavnici bi i dalje da vode politiku u Bosni i Hercegovini, a što se manifestuje kroz aktuelizaciju „hrvatskog pitanja“ s jedne i ignorisanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po pitanju državne imovine, s druge strane.

Klub zeničkih intelektualaca je između ostalog zaključio i da bi valjalo što skorije krenuti ka institucionalnoj aktivnosti na obnavljanju „partizanskih“ spomenika u Zenici i drugih zapuštenih objekata koji čuvaju sjećanje na teški period fašističkog terora, ali i antifašističkog otpora u Zenici, a sve s ciljem da se kontinuitet sjećanja na borbu protiv fašizma tokom cijelog XX vijeka sačuva u sredinama poput Zenice koje su uvijek bile dovoljno komotne za ljude svih vjera, naroda i narodnosti.

Na kraju, još jednom pozivamo sve savjesne i savjesne, društveno odgovorne i smjele građane da se priključe Klubu te postanu dijelom revitalizirajućeg tkiva zeničke intelektualne scene, a sve s ciljem kreiranja što kvalitetnijeg životnog ambijenta u Zenici i šire.

Služba za odnose s javnošću Kluba zeničkih intelektualaca



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno