Politika

Tanja Radoš Kosić: “Građani u hitnim stanjima moraju imati brz i efikasan odgovor zdravstvenog sistema”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Segment zdravlja i zdravstvene zaštite je u fokus svakog društva, jer zdravlje nema cijenu. Ove godine Vlada ZDK je uvećala sredstva koja se izdvajaju za zdravstvo. Da li će doći do proširenja esencijalne liste lijekova, da li će biti izgradnje ili adaptacije zdravstvenih ustanova samo su neka od pitanja na koje nam je odgovore dala Tanja Radoš Kosić, ministrica zdravstva ZDK. 

ZOS RadioGospođo Ministrice, resor zdravstva je u svakom pogledu jako bitan za sve građane. Kako biste ocijenili aktuelnu situaciju u oblasti zdravstva na području ZDK?

Tanja Radoš Kosić: Zeničko dobojski kanton se kao i većina drugih kantona u F BiH suočava sa nizom izazova u oblasti zdravstva, koji zahtijevaju pažljivo upravljanje i kontinuirane napore kako bi se osigurala kvalitetna zdravstvena zaštita za sve naše građane. Za unapređenje zdravstva na području ZDK potrebno je uložiti još puno truda kako bi se poboljšala usluga korisnicima zdravstvene zaštite.

ZOS RadioKoji su to najveći problemi s kojima se zdravstvo na području Kantona suočava?

Tanja Radoš Kosić: Niz je problema koji negativno utječu  na efikasnost i kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga. Tu prvenstveno mislim na nedovoljan broj modernih  medicinskih uređaja i opreme, kao i na neadekvatnu infrastrukturu  kao jedan od ključnih problema koji utječe na pružanje zdravstvene zaštite. Dostupnost primarne zdravstvene zaštite, specijalističkih usluga i postupanje u hitnim  slučajevima mora biti apsolutni prioritet svake zdravstvene ustanove. Građani u hitnim stanjima potrebe moraju imati brz i efikasan odgovor zdravstvenog sustava, na način da se njihov zdravstveni problem u najkraćem mogućem vremenu dijagnosticira i liječi. U zadnje vrijeme se susrećemo i sa problemom  nedostatka medicinskih stručnjaka i medicinskog osoblja, što značajno utječe na kvalitetu zdravstvene zaštite, jer dovodi do preopterećenosti sustava, produženih lista čekanja i smanjenja dostupnosti usluga. Vidjeli ste da je prvi korak koji je ova Vlada napravila na prijedlog ministarstva zdravstva bilo financiranje specijalizacija i subspecijalizacija liječnika, zašto smo u 2023. godini izdvojili 3 miliona KM. Mi kvalitetan liječnički kadar moramo izgraditi i zadržati. To nije nešto što se može učiniti preko noći i treba nam jasna i dugoročna politika planiranja zdravstvenog kadra, zašto ću ja intenzivno zalagati u svom mandatu. Jedan od ključnih problema u zdravstvenom sistemu Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH je činjenica da nije u potpunosti provedena digitalizacija u zdravstvu, zbog čega zdravstveni sustav nije uvezan. Ministarstvo zdravstva ZDK će u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva u narednom periodu raditi na tome što će značajno poboljšati uvezanost sustava zdravstvene zaštite, ubrzati put kretanja pacijenta i olakšati posao liječnicima.

Pored svih navedenih problema, također smatram da nam nedostaju programi prevencije i promocije zdravlja i da se nedovoljno ulaže u prevenciju bolesti. Znanstvena je činjenica da niz bolesti možemo prevenirati i spriječiti, zdravim životnim stilovima, ulaganjem u vakcinaciju poput programa HPV imunizacije koji trenutno provodimo, raznim preventivnim pregledima ( mamografija, screening na rak debelog crijeva, itd.).

ZOS RadioI ove godine su planirana sredstva za izgradnju zdravstvene infrastrukture. Koji objekti će biti obuhvaćeni planom Ministarstva za ovu godinu.?

Tanja Radoš Kosić: Ministarstvo zdravstva ZDK i Vlada ZDK su u 2023. godini planirali značajna ulaganja u izgradnju zdravstvene infrastrukture. Ministarstvo zdravstva je u 2023. godini ta opredijelilo sredstva za Kantonalnu bolnicu Zenica u iznosu od 702.000,00 KM za građevinske radove na rekonstrukciji i dogradnji Koronarne jedinice Odjela interne medicine. Ovo  ulaganje  će omogućiti bolju skrb akutnih srčanih bolesnika kojima je potreban stalan nadzor tako što će se osigurati suvremen, siguran i učinkovit prostor. Sa gradonačelnikom grada Zenice, potpisan je Sporazum o zajedničkom financiranju Projekta izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici. Navedenim sporazumom predviđena je izgradnja modernog objekta-zgrade neto korisne površine 3264,8m2   u kojemu će biti smještena Služba hitne medicinske pomoći, Služba za laboratorijsku dijagnostiku i Služba za zaštitu  kod specifičnih i nespecifičnih plućnih oboljenja. Projekat izgradnje zgrade Službe hitne medicinske pomoći predstavlja veliki korak naprijed u našim nastojanjima da osiguramo kvalitetnu i brzu medicinsku pomoć za sve stanovnike Zenice i šire okoline, a koliki je značaj samog projekta dovoljno govori činjenica da Služba hitne medicinske pomoći Zenica pokriva kompletno područje grada i okolice na kojem živi više od 100.000 stanovnika. Procijenjena vrijednost građevinskih radova na izgradnji objekta Službe hitne medicinske pomoći  iznosi 8.000.000,00 KM sa PDV-om, od čega će grad Zenica osigurati 4.500.000,00 KM, a  Ministarstvo zdravstva ZDK  3.500,000,00 KM.  Predviđeni rok za završetak cjelokupnog projekta izgradnje  objekta Službe hitne medicinske pomoći je 24. mjeseca od potpisivanja ugovora o izvođenju radova. Ministarstvo je u 2023. godini potpisalo sporazum sa Općinom Žepče i JU „Dom zdravlja sa stacionarom „ Žepče o izgradnji Ambulante obiteljske medicine u Željeznom Polju. Navedenim sporazumom predviđena je izgradnja modernog objekta neto površine 250 m2 u kojemu će biti smještena liječnička ordinacija, stomatološka ordinacija te dvije prostorije za hitne intervencije sa pripadajućim sadržajima. Izgradnja ambulante obiteljske medicine u Željeznom Polju je nužno potrebna jer osigurava primarnu zdravstvenu zaštitu za oko 5.000,00 stanovnika iz naseljenih mjesta koja gravitiraju prema ovoj ambulanti. Procijenjena vrijednost građevinskih radova na izgradnji objekta Službe hitne medicinske pomoći  iznosi 480.000,00 KM sa PDV-om, od čega će Ministarstvo zdravstva  osigurati 400.000,00 KM, Općina Žepče 70.000,00 KM, a J.U. „Dom zdravlja sa stacionarom“ Žepče 10.000,00 KM.  Predviđeni rok za završetak cjelokupnog projekta izgradnje  objekta ambulante obiteljske medicine je 24. mjeseca od potpisivanja ugovora o izvođenju radova.

ZOS RadioPovećana su sredstva za esencijalnu listu lijekova, ortopedska pomagala kao i banjsko liječenje. Koliko su zapravo povećana sredstva i što će ona omogućiti građanima

Tanja Radoš Kosić: Za esencijalnu listu lijekova planirana su sredstva u iznosu od 34.400.000 KM što je za 4.250.000 KM više u odnosu na realizaciju prošle godine. Povećanje će omogućiti ukidanje ograničenja propisivanja za pojedine lijekove i uvođenje novih lijekova na esencijalnu listu lijekova. Za ortopedske sprave i pomagala planirana su sredstva u iznosu od 7.750.000,00 KM, što je za 2.150.000,00 KM više u odnosu na planirana sredstva za 2022. godinu. Razlog povećanja sredstava na ovoj stavci je što su na listu ortopedskih pomagala uvrštena nova pomagala, proširene su indikacije za ostvarivanje prava na određena ortopedska pomagala (senzor za mjerenje glukoze u krvi za sva osigurana lica do 18 godina života, te studente do 26 godine života). Za zdravstvenu zaštitu u specijalnim bolnicama (lječilišta – banje) planirana su sredstva u iznosu od 1.450.000,00 KM, što je za 700.000,00 KM više u odnosu na planirana sredstva za godinu što će omogućiti da se uvaže mnogobrojni zahtjevi pacijenata na banjsko liječenje koji do sada nisu mogli biti realizirani zbog nedovoljno predviđenih sredstava.

ZOS RadioOve godine Vlada ZDK je na vaš prijedlog usvojila Program HPV imunizacije na području ZDK. Možete li nam reći nešto više o ovom programu i kakav je bio interes građana?

Tanja Radoš Kosić: U ZDK je u 3 mjesecu ove godine počela implementacija Pilot programa imunizacije protiv HPV infekcije u 2022./2023. godini koji je pokrenut od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH). Vakcina je namijenjena djevojčicama od 12-15 godine života u cilju zaštite od HPV virusa (4 tipa virusa) koji su odgovorni za 70% slučajeva karcinoma grlića maternice. ZZJZ FBiH je za vakcinaciju djevojčica u ZDK distribuirao 300 doza vakcina (za 150 djevojčica obzirom da se vakcina prima u 2 doze). Vakcine su distribuirane u 3 mjesecu, prvobitno su u fokusu bile djevojčice 8 razreda osnovne škole, ali obzirom da je odaziv bio nizak, stručno tijelo ZZJZ F BIH je proširilo dobnu skupinu na učenice 6-9 razreda i učenice srednje škole. Do sada je prvu dozu vakcine primilo oko 150 djevojčica. Ministarstvo zdravstva ZDK je izdvojilo dodatna sredstva u iznosu od 100.000 KM za nabavku HPV vakcina. Ulaganje u prevenciju HPV infekcija putem vakcinacije će dugoročno smanjiti troškove liječenja povezanih sa rakom grlića maternice i drugim oblicima bolesti koje može izazvati HPV.  Ministarstvo zdravstva ZDK će i za narednu godinu planirati ista sredstva u proračunu , a sukladno zainteresiranosti populacije moguća su i povećanja proračunskih sredstava za ovu namjenu.

ZOS RadioPotpisali ste sa svim direktorima Domova zdravlja Aneks Protokola o postupanju i suradnji u procesu procjene i upućivanja djece sa teškoćama i invaliditetom. Što ovaj Aneks podrazumijeva?

Tanja Radoš Kosić: Dana 03.04.2023. godine, potpisan je  Aneks protokola o postupanju i suradnji u procesu procjene i upućivanja djece s teškoćama i invaliditetom između Ministarstva zdravstva ZDK i direktora svih Domova zdravlja  koji djeluju na području Zeničko-dobojskog kantona. Potpisanim Aneksom Protokola o postupanju i suradnji u procesu procjene i upućivanja djece s teškoćama i invaliditetom se na jedinstven i sveobuhvatan način uređuje cjelokupan proces blagovremenog otkrivanja djece koja su u riziku i djece sa poteškoćama, te njihova procjena, praćenje i upućivanje. Domovi zdravlja kao ustanove primarne zdravstvene zaštite sa svojim stručnim kadrom imaju jako važnu ulogu u prepoznavanju djece koja su u riziku i djece sa poteškoćama i vrlo često prvi prepoznaju djecu kojima je potrebna adekvatna pomoć i podrška.  Potpisanim aneksom protokola uspostavljen je jasan mehanizam postupanja svih sudionika u procesu, od prepoznavanja djece u riziku, njihovog praćenja, stručne procjene razvoja djeteta, do  načina rada sa djecom koja su u riziku i djecom sa poteškoćama.

ZOS RadioKoja je vaša poruka građanima?

Tanja Radoš Kosić: Kao ministrica zdravstva ZDK građanima želim poručiti da sam svjesna odgovornosti preuzete funkcije i da će moj glavni cilj biti unaprjeđenje zdravstvenog sustava kako bismo osigurali kvalitetnu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu za sve naše građane. Uz Vašu pomoć i podršku raditi ću na unaprjeđenju zdravstvene infrastrukture, osiguravanju nabavke moderne medicinske opreme i obrazovanju zdravstvenih radnika, kako bismo građanima mogli pružiti još bolju skrb i liječenje. Molim Vas da prepoznate važnost i Vaše uloge u očuvanju vlastitog zdravlja, da uzmete aktivno učešće  u svim projektima ranog otkrivanja i prevencije pojedinih bolesti koje provodi ovo Ministarstvo ali i sve druge nadležne ustanove. Rana dijagnostika i prevencija, pravilna prehrana, tjelesne aktivnosti i izbjegavanje štetnih navika  su mjere koje može provoditi svaki građanin, kako bi se održalo dobro zdravlje i spriječio nastanak određenih bolesti.

Autor: ZOS RADIO



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno