Politika

HDZ BiH smjenuje svoje kadrove u ZDK, Pešića smijenio Dunđer!?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je prije nekoliko dana novi Upravni odbor Sluzbe za zapošljavanje ZDK donio Odluku o razrješenju direktora ove javne ustanove Ante Pešić (HDZ BIH), resorno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku ZDK je zatražilo dopunu Odluke o razrješenju, jer u prvotnoj odluci nije naveden razlog smjene direktora. Tako je danas održana nova sjednica Upravnog odbora, gdje je dopunjena Odluka o smjeni direktora, uz obrazloženje da se smjenjuje jer Izvještaj o radu ove ustanove nije usvojen na Skupštini ZDK 16.5.2023.godine.

Prva zanimljiva činjenica je ta da je današnjoj sjednici nazočilo svega troje članova UO i to: Firuz Galijašević, Alem Gagula i Dragomir Dunđer (HDZ BIH), dakle, zahvaljujući ruci trećeg člana Dunđera smijenjen je direktor Anto Pešić također član HDZ BiH. Ovo je svojesvrstan presedan u političkoj praksi, da članovi iste stranke smjenjuju jedni druge. Da je kojim slučajem Dunđer bio suzdržan, direktor Pešić ne bi bio smijenjen.

Druga zanimljiva činjenica je razlog koji su danas naveli u dopuni Odluke o smjeni Pešića, odnosno neusvajanje Izvješća o radu ustanove na Skupštini ZDK, iako to kao razlog smjene nije nigdje naveden niti u Zakonu o ustanovama niti u aktima Službe. Prema Zakonu, potrebne su dvije godine negativnog poslovanja da bi se mogao prijevremeno razriješiti UO i direktor, što u ovom slučaju nije činjenica. Drugi zakonski razlog za smjenu direktora je ako Upravni odbor utvrdi nezakonit ili neuspješan rad direktora.

Dakle, niti jedan od mogućih zakonskih uporišta nije naveden, odnosno razlog je neusvajanje Izvješća na Skupštini ZDK.

Poslije ovog postavlja se pitanje, kakve to nestručne kadrove nova vlast imenuje u upravne odbore, jer ce eventualnim sudskim tužbama, svu štetu zbog nečijih nezakonih odluka, snositi upravo građani ZDK. Drugo pitanje je, međusobni sukobi unutar HDZ BiH, otkako je za povjerenika za Ze-do kanton imenovan Mato Zovko, koji očigledno ispunjava želje Fuada Kasumovića i nove vlasti na štetu članova HDZ BiH.

Očigledno je to i kroz podjelu budžetskog novca ZDK, gdje se hrvatskim sredinama daju mrvice, ko zna s kojim razlogom i s kojim razlogom to Zovko sve aminuje.

Autor: scena.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno