Ljudi

TalentMagnet Bilten: Iz ZDK predstavljen Mirza Oruč

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U projektu TALENTMAGNET (Improved Institutional Capacities and New Multilevel Governance for Talent Attraction and Retention in the Danube Region) učestvuje 18 projektnih partnera, od kojih je jedan i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta i uspostavljanje novih nivoa upravljanja u Dunavskom području, radi rješavanja problema emigracija talentovanih mladih ljudi, a implementira se u okviru Interreg Dunavskog Transnacionalnog Programa 2014-2020.  U okviru radnog paketa WPC (Komunikacija), pripremljeno je treće izdanje e-Biltena, u kojem su predstavljene priče o mentorima mladih talenata iz partnerskih gradova.

U e-Biltenu je iz ZDK predstavljen Mirza Oruč, docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, na studijskom programu Zdravstvena njega. U toku svog profesionalnog razvoja diplomirao je i magistrirao na Univerzitetu u Zenici, a doktorski studij završio na Univerzitetu u Alicanteu, u Španiji. U sklopu svog rada aktivno učestvuje i u velikom broju projekata i vannastavnih aktivnosti, kao što je tempus projekat CCNURCA, tokom kojeg je studentima omogućeno sticanje profesionalnog iskustva  u drugim zemljama, kao i projekat Ragbi škole i organizacija Kids Rugby Festa, u sklopu aktivnosti Ragbi kluba Čelik, u čijim je aktivnostima do sada učestvovalo nekoliko stotina dječaka i djevojčica sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

„Mladim ljudima potrebno je omogućiti individualni razvoj kroz učenje i razvoj odgovornosti, učešćem u svakodnevnom profesionalnom i društvenom angažmanu. Kao student sam sarađivao s mentorima koji su upravo to poticali kod mene i naučili me da ne pokušavam promijeniti svijet, nego mikrosredinu oko sebe. Naša sredina, ne samo Zeničko-dobojski kanton, nego i cijela država, predstavlja sredinu u kojoj razmjena ideja, informacija i iskustava drugih može biti veoma brzo realizovana. Iskustvo je nešto što se gradi godinama, predanim radom i kontinuiranim učenjem, korak po korak. Kao neko ko je imao priliku da mnoga znanja stekne u inostranstvu, svakako svoje studente potičem da ista takva iskustva stječu tokom svog školovanja i sve ono što su naučili pokušavaju primijeniti u svojoj sredini kako bi na najbolji način razvili svoj talent. S obzirom na uslove koje imamo oko sebe nikako ne smijemo zaboraviti da je najbolji i najteži rad na samome sebi, a takav rad se kontinuirano mora usavršavati, kako bismo otkrili ono u čemu smo najbolji. Mladim ljudima, talentima, nekada treba vrlo malo podrške koja će omogućiti ostvarenje njihovih želja. Cjelokupno društvo, a naročito mentori, trebaju dati podršku mladim ljudima u otkrivanju i razvijanju njihovih talenata“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno