Info

Svjetski dan oralnog zdravlja – 20. mart

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetski dan oralnog zdravlja – 20. mart – U svijetu se 20. mart obilježava kao Svjetski dan oralnog zdravlja. To je dan kada se ističu prednosti zdrave usne šupljine i promoviše svijest o pitanjima u vezi oralnog zdravlja i higijene u svim dobnim skupinama.

Oralno zdravlje je neraskidivi dio opšteg zdravlja čovjeka, te podrazumijeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih struktura u ustima. Utiče na samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima i ključne funkcije, kao što su hranjenje i govor.

Već sa pojavom prvog zuba počinje i briga o zdravlju zuba, odnosno učenje pravila oralne higijene.

Prvi ili „mliječni“ zubi najosjetljiviji su na karijes, stoga je potrebno već s prvim koracima djetetu nabaviti i četkicu za zube, kako bi se mališani privikli na njen izgled, teksturu i kako bi kroz igru počeli upoznavati i njenu funkciju. Svi mliječni zubi najčešće su zamijenjeni onim trajnim do 12. godine djetetovog života kada pravilna i redovna njega postaje presudna.

Pored održavanja oralne higijene važan segment za očuvanje zdravlja zubi je i način ishrane kod djece. Sama oralna higijena ne daje dobar rezultat ukoliko s druge strane postoje loše, odnosno štetne prehrambene navike.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine provodi program edukacija o oralnoj higijeni i zaštiti oralnog zdravlja u predškolskim ustanovama. U okviru ovog programa, a u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, te uz podršku Curaprox distributera četkica za zube, biće organizovan niz radionica za djecu u vrtićima koji imaju za cilj ukazati na pravilno održavanje oralne higijene. Na kraju radionice svako dijete će dobiti novu četkicu za zube..

Deset pravila za zdravlje usne šupljine:

–          Četkajte zube dva do tri puta dnevno i koristite četkicu sa sintetičkim, mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom.

–          Zamijenite staru četkicu novom svaka dva do tri mjeseca.

–          Koristite konac za zube i interdentalne četkice.

–          Odaberite zubnu pastu koja sadrži fluor, ali izbjegavajte zubne paste za izbjeljivanje zuba s abrazivnim sredstvima koja bi mogla oštetiti caklinu.

–          Perite zube nakon svakog obroka u trajanju tri minute.

–          Konzumirajte puno voća, povrća i sjemenki i uživajte barem u jednoj jabuci dnevno, a izbjegavajte unos šećera.

–          Posjetite stomatologa barem dva puta godišnje radi redovne kontrole usne šupljine ili čim primijetite neki problem.

–          Prenosite dobre navike svojoj djeci jer usvajanje zdravih navika započinje u ranom djetinjstvu – djeca uče iz onoga što vide, a ne iz onoga što čuju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno